Вълна от протести заля София

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
47

„За“ и „против“ строителство в парк „Пирин“ събра хиляди души в центъра на столицата. 100-те млн. лева за МВР не спря протеста на полицаите
нимка: Investor.bg
Хиляди протестиращи в София изказаха своите искания, докато официалните лица от Европа и българските институции дадоха старта на председателството на Съвета на ЕС в Народния театър „Иван Вазов“.
В центъра на столицата, почти от едно и също място тръгнах два протеста – в подкрепа на разширяването на ски зоната „Банско“ и на еколози против нея.
Протестиращите срещу разширяването на ски зоната поискаха „коректен договор“ с ясни праметри за концесията, предава БНР. Протестиращите настояват и за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.
Те настояват и правителството да отмени взетото решение в края миналата година, с което се разрешава строителството на 48% от територията на парк Пирин, допълва БНТ. От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) вече признават, че наистина става въпрос за 48% от територията, но на 45% ще бъде разрешено само нови водохващания, а изграждането на нови ски съоръжения и писти ще бъдат разрешени само на 2% от територията на парка.
По същото време се провежда и протест под надслов „Аз искам да карам ски в България“, организиран от сдружение „Бъдеще за Банско“, съобщава Агенция „Фокус“.
В шествието в защита на зимния туризъм и втори лифт се включи кметът на Банско Георги Икономов и вицепремиерът Валери Симеонов, допълва bTV. Привържениците на строителството в Пирин пристигнаха по-рано през деня с автобуси. Те са от цяла Югозападна България и шествието им се провежда под наслов „Искам да карам ски в България”.
Протестиращите в подкрепа на разширяването на ски зоната „Банско“ за първи път излизат в София.
Протести в защита на „Пирин“ имаше и в други градове, посочва още БТА. Над триста жители на Пловдив се събраха на площад „Съединение“ и протестираха в защита на парка, посочвайки, че не са съгласни с решението, което правителството взе на 28 декември 2017 година.
Много природозащитници се събраха и във Варна, допълва bTV.
Обещаните 100 млн. лева не спря работещите в МВР да протестират по пътя на кортежите на специалните гости. Утре ще стане ясно дали синдикатите ще отменят планираните всекидневни протести.
По-рано днес в София имаше и протести срещу „произвола на частните съдебни изпълнители“, срещу ниските пенсии и шествие в подкрепа на „Истанбулската конвенция“.
По статията работи: Деляна Петкова
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353