В Турция е страшно! Изтича времето на затрупаните

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
131

Продължава да нараства броят на загиналите след опустошителните земетресения в понеделник в райони на Турция и Сирия. По официални данни те вече са над 8100 души. Пострадалите са десетки хиляди.

Мащабни операции по издирване на оцелели са в ход в Турция и Сирия след бедствието в началото на седмицата. За затрупаните в сградите хора обаче вероятно текат последните часове, в които може да бъдат спасени.

Броят на загиналите в Турция нарасна на близо 5900 души, съобщи вицепрезидентът Фуат Октай. По думите му повече от 34 000 са ранени. Десетки хиляди са без дом. Над 5700 сгради са се срутили в резултат на трусовете от 7,8 и 7,5 по Рихтер. Спасени са около 8 хиляди души.

В съседна Сирия са загинали 2270 души, сочат информации от министерството на здравеопазването и на организацията “Белите каски”, които предоставят данни съответно за контролираните от правителството и от опозицията райони.

Местните власти в Алепо съобщиха, че сирийските спасители са открили 92-ма оцелели за един ден под срутените сгради и всички имат нужда от медицинска помощ.

Създадени са над 120 центъра за временно настаняване, тъй като много жители на града, особено в старата му част, са останали без дом в резултат на бедствието. Трусовете са повредили повече от 3000 сгради.

Двама наши сънародници се издирват след бедствието в Турция. Първоначално беше съобщено за българин с двойно гражданство, изчезнал в град Искендерун.

Вторият сигнал, подаден до външното ни министерство, е за българин, който по време на труса се е намирал в Антакия.

В спасителните операции участват 12 хиляди турски спасители и 9 хиляди войници.

Междувременно пореден български военнотранспортен самолет “Спартан” замина рано тази сутрин за Турция. На борда са 20 служители на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. Това е поредният полет, който Военновъздушните сили (ВВС) изпълняват за превоз на помощ след земетресението.

Повече от 10 лекари от столичната Спешна помощ заминават за Турция, за да се включат в грижите за пострадалите от земетресението. Лекарите летят за Турция с военен самолет “Спартан”.

В югоизточната ни съседка вече се намират два екипа от Военномедицинска академия, както и 58 служители на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, и екип от 12 спасители и пет кучета от Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст.

Самолети “Спартан” на българските ВВС извършиха няколко полета до турското летище Адана в предишните дни, където транспортираха специалисти в търсенето и спасяването, лекари, оборудване и спасителни кучета.

standartnews.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!