Установен е птичи грип в три области в България

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
92

Огнищата са във Враца, Видин и Пловдив, налагат се превантивни мерки
Снимка: Pixabay
Българската агенция за безопасност на храните е констатирала три първични огнища на птичи грип в България – във Видин, Враца и Пловдив, съобщи зам.-изпълнителният директор на Агенцията Петя Петкова на извънредна пресконференция, предава пресцентърът на ведомството.
Огнището в област Враца е в дивечовъдно стопанство. Установена е и връзка с две вторични огнища в област Видин. Стопани са закупили за доотглеждане заразени птици от стопанството.
Във видинското Ново село е открито първично огнище на птичи грип в стопанство, където птици са отглеждани за лични нужди.
Констатиирано е огнище на болестта и в промишлен птицевъден обект в село Маноле, област Пловдив. В обекта са били доставени еднодневни патета от Унгария.
Заради огнищата на птичи грип, открити през последния месец в Австрия, Германия, Дания, Италия, Унгария, Франция, Швеция, Швейцария, Холандия, Хърватска и Румъния Европейската комисия (ЕК) е уведомила Агенцията по храните за доставката, тъй като патетата са от обект, който се намира в близост до зоната на наблюдение на Унгария, пояснява Петкова.
Извършена е и проверка къде са доставени други пратки отУнгария и от всички стада са взети проби. Резултатите са отрицателни за наличие на вируса.
Като превантивна мярка за разпространението на заболяването от днес е забранен ловът на пернат дивеч. Извършват се засилени клинични прегледи в цялата страна, забранени са пазарите за птици.
По статията работи: Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!