Улавянето на въглерод е от критично значение за британската петролна и газова индустрия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
18

Необходима е спешна държавна помощ за разработването на технологии за улавяне и съхранение на въглерод, сочи доклад
Снимка: Ройтерс

Новият доклад за енергийна трансформация (Energy Transition Outlook) на британския търговски орган за петрол и газ, публикуван по-рано тази седмица, показва, че развитието на технологията за улавяне на въглерод и неговото съхранение е от решаващо значение за изпълнение на ангажиментите на сектора, пише Oilprice.
Докладът призовава за „спешни действия“ под формата на държавно финансиране за подкрепа на пет ключови индустриални проекта, свързани с улавяне и съхранение на въглерод, до края на четвъртото тримесечие на 2020 г.

Ако въпросните проекти бъдат реализирани, разработката им ще позволи да се улавят до 30 млн. тона въглерод.

Документът подчертава необходимостта от съвместни действия за увеличаване на възможността за използване на водород, генериран от нисковъглеродни технологии, в сектори като отоплението на домовете и електрическите превозни средства.

Търговският орган предупреждава, че енергийната политика на правителството трябва да продължи да отчита приноса на петролния и газовия сектор за икономиката на Великобритания. Вместо да се подготвят политики, които биха навредили на производствения капацитет на Кралството, довеждайки в крайна сметка до хаос, трябва да се акцентира върху начина, по който петролът и природният газ могат да бъдат използвани в условия на нисковъглеродна среда.

Секторът на течните изкопаеми горива е един от първите във Великобритания, който представи план за това как може да се постигне нулево ниво на парниковите емисии, аргументирайки се, че е необходим експертен опит, за да може останалата част на британската икономика да бъде декарбонизирана.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!