Туроператори очакват наплив на туристи от Израел през 2011 година

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
580

Български туроператори очакват бум на туристи от Израел по Черноморието

през 2011 г., съобщи БТА. 

На морето тази година има ръст на румънски туристи, както и на тези от Гърция, Полша, Унгария, Белгия и Холандия, а също и от прибалтийските републики, сочат данните на хотелиерите.

Фактът, че сърбите и македонците вече пътуват без визи за България, също е довело до ръст на туристите от тези страни, но те не са определящи за повишаване на броя на почиващите като цяло. Те се насочват най-вече към съставните селища на община Несебър – Равда, Свети Влас, Обзор, където избират частни квартири и по-малки хотели.

Интересът към българското Черноморие се дължи на факта, че курортите вече предлагат цени подобни и даже по-добри от тези на курортите в съседна Гърция и Турция, коментира за БТА Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Несебър. По думите й резервациите за почивка през юли и август бележат 10 на сто ръст в сравнение със същия период на 2009 година. През август туроператорите констатират и засилено българско присъствие по Южното Черноморие.

Легловата база в Несебър, курорта Слънчев бряг и Свети Влас е на 100 процента заета, заяви за БТА Елена Иванова. Хотелите са продали всичките си нощувки до края на месеца, свободни стаи не
могат да се намерят.

Засега като най-търсени за почивка на море от българите са пакетите за 5 и 7 дни с включени освен нощувка, закуска и вечеря, следвани от тези с три хранения. Чужденците също предпочитат туристическите пакети, но за по-дълъг период – от 10 дни.

Цените за нощувка в хотелите на територията на община Несебър варират между 25 и 70 лева. В комплекса Слънчев бряг може да се нощува за 120 лева на човек, като в цената на нощувката е включено всичко, свързано с почивката.

В момента на територията на община Несебър почиват близо 160 000 туристи, а август обикновено е пиков за почивка. Септември също се очертава като изключително силен за туризма в Слънчев бряг, каза още Елена Иванова. Според нея причината е предпочитанието на немските туристи да почиват в началото и в края на сезона.

През първата десетдневка на септември се освобождават базите, които имат сключени договори с туроператори от Централна Европа. Местата им се очаква да бъдат заети от българи, които могат да почиват на преференциални цени. През септември се очаква намаление на нощувките в курорта Слънчев бряг средно с 25 на сто.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!