Централната банка на Великобритания очаква две последователни години на икономически спад

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
159

Снимка: Bloomberg L.P.

Прогнозите на Английската централна банка (АЦБ) за британска икономика може да са по-лоши от вече мрачните оценки на Международния валутен фонд (МВФ), публикувани по-рано тази седмица, пише Bloomberg.

Централната банка на Обединеното кралство очаква икономиката на страната да се свие с 0,5% през 2023 г. – ниво, подобно на оценките на МВФ за 0,6% спад.

“Доста сме подобни тази година”, каза управителят Андрю Бейли по време на пресконференция в четвъртък. “Имаме (МВФ и АЦБ – бел. прев.) доста ниски негативни цифри. Разликата е какво ще се случи оттам насетне. Според тях (МВФ) ръстът ще се ускори по-бързо, отколкото ние очакваме”, допълни той.

Според международната организация британската икономика ще се разрасне с 0,9% догодина, докато АЦБ предвижда още един спад от 0,25 на сто. Според финансовата институция една от причините за това разминаване са песимистичните перспективи за пазара на труда, след като толкова много хора излязоха от работната сила от началото на пандемията от коронавирус.

“Има няколко неща, които може да са допринесли за сравнителната слабост във Великобритания, които не са просто фонов шум”, каза заместник-управителят на АЦБ Бен Бродбент. Той посочи, че Великобритания “е по-зависима от природния газ”, отколкото САЩ. Още един фактор би могла да е скоростта, с която лихвените повишения се вливат в икономиката.

“Възможно е и това – като това каза и главният икономист на МВФ – че има по-бързо предаване на паричната политика”, каза Бродбент, но добави, че това не са фактори “които ще издържат вечно”.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!