Цените на жилищата във Великобритания с незначителен ръст през ноември

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
149

Търсенето е отчасти ограничено от по-негативните настроения сред потребителите
Снимка: Архив Ройтерс
Цените на жилищата във Великобритания бележат незначителен ръст през този месец, съобщи днес Nationwide Building Society, цитирана от Bloomberg. Според организацията търсенето е отчасти ограничено от по-негативните настроения сред потребителите.
Цените са се увеличили с 0,1% през ноември на месечна база и с 2,5% на годишна база. Това е в рамките на диапазона, наблюдаван през 2017 г., макар че е доста под темпа от последните години.
Кредиторът заяви, че ниските ипотечни лихви и ръстът на заетостта подкрепят търсенето, но „това отчасти е засенчено от натиска върху доходите на домакинствата“.
Макар че се отделя сериозно внимание на забавянето на пазара на имоти във Великобритания, най-вече в Лондон, по-големият проблем за мнозина е, че трудно могат да си позволят закупуването на първи дом. Години наред цените се вдигаха, което направи притежанието на жилище невъзможно за мнозина – ситуация, в която слабият ръст на заплащането не помага.
Данните излизат само седмица след представянето на бюджета, в който правителството разкри поредния си опит да помогне на купувачите на първо жилище. Според Nationwide мерките вероятно ще имат „скромен“ ефект върху търсенето.
По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!