Цените на жилищата в Лондон спадат с най-бързия си темп от 8 г. през септември

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1097

Предварителни данни за цените сочат понижение от 2,7% през септември на годишна база
Снимка: Архив Ройтерс
Цените на жилищата в Лондон спадат с най-бързия си темп от финансовата криза насам, потвърждавайки, че британската столица се представя най-зле на забавящия се пазар, съобщава Bloomberg.
Предварителни данни за цените на жилищата в Лондон сочат спад от 2,7% през септември на годишна база – най-голямото понижение от 2009 г., посочват Acadata и LSL Property Services. Намалението от 0,7% през август бе първото отрицателно четене от 2011 г., след като продавачите в някои от най-скъпите квартали на града, включително Уестминстър, Уондсуърт и Хамърсмит, бяха принудени да понижат цените.
Извън Лондон и Югоизточна Англия пазарът изглежда по-оптимистичен, като цените през септември са нараснали средно с над 3% на годишна база. Въпреки това темпът е най-бавният от края на 2016 г.
В Лондон цените се понижават за шести пореден месец. Ако предварителните оценки бъдат потвърдени, средната цена на жилище в столицата е под 582 хил. паунда (773 хил. долара), което е най-ниската стойност от края на 2015 г.
Спадът ще бъде посрещнат с радост от хората, което изпитват трудности да намерят жилище след години на изстрелващи се нагоре цени. Правителството на британския министър-председател Тереза Мей обяви разширяване на ипотечната програмата „Help to Buy” по-рано този месец.
Песимистичните данни бяха подкрепени от отделен доклад на Rightmove, според който офертните цени в Лондон са намалели с годишен темп от 2,5% през октомври. Макар че са се повишили с 3,1% на месечна база, реалните покупки на тези цени не са сигурни, тъй като купувачите в момента имат по-голям избор, казва директорът на Rightmove Майлс Шипсайд.
По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Кирилова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!