Цените на жилищата в Лондон отбелязват най-големия си годишен спад от 8 години

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
482

Във Великобритания като цяло обаче цените отбелязват повишение и на месечна, и на годишна база
Снимка: Архив Ройтерс
Цените на жилищните имоти в Лондон отбелязват най-големия си годишен спад от почти осем години през април, след като купувачите са започнали да избягват централните райони на столицата, съобщава Bloomberg.
Средната продажна цена в града се е понижила с 1,5% до 636 777 паунда (813 хил. долара) този месец спрямо миналата година, което е най-големият спад от май 2009 г., съобщи имотният сайт Rightmove в понеделник. На месечна база продажните цени в Лондон са спаднали с 2%.
Жилищният пазар в Лондон се представя доста по-слабо от останалата част от страната от началото на 2016 г., след като търсенето бе ударено от твърде високите парични оценки, вота за Brexit и увеличението на данъците за инвеститорите. По-скъпите жилища понасят най-силни удари, като по-вътрешните квартали на Лондон отбелязват годишно ценово понижение от 4,2%, а цените в по-евтините външни предградия са се повишили с 1,7%.
„Макар че по-голямата част от страната се радва на скок през пролетта, а повечето региони отчитат ценови бум и нови ценови рекорди, някои части на лондонския пазар все още се адаптират“, каза директорът на Rightmove Майлс Шипсайд. „На по-луксозния сегмент на пазара му се налага да изкушава купувачите с по-евтини продажни цени, компенсирайки по-високите данъци върху покупката“.
Във Великобритания като цяло цените са нараснали с 1,1% на месечна база през април, казва Rightmove. Това ускорение все пак е по-бавно от средния месечен ръст от 1,6%, отбелязван по това време на годината през последните седем години. Националният годишен растеж от 2,2% е най-слабият от април 2013 г.
Загубата на инерция може би сигнализира, че купувачите стават по-внимателни, докато ускоряващата се инфлация удря реалната печалба, а началото на официалния процес за излизане от Европейския съюз помрачава икономическите перспективи.
Отделен доклад на Deloitte в понеделник показа, че потребителското доверие е спаднало през първото тримесечие. Проучването е било осъществено сред 3000 британци между 17 и 20 март.
По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!