Цените на горивата удържаха инфлацията във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
106

Ръстът на потребителските цени е останал на ниво от 2,4% през май
Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямото увеличение на цените на автомобилните горива от над 7 години е помогнало на инфлацията във Великобритания да не продължи в низходящата посока, в която пое през миналия месец, съобщава Bloomberg.

Ръстът на потребителските цени е останал на ниво от 2,4% през май, колкото бе прогнозата на Английската централна банка и на икономисти, анкетирани от изданието.
Възходящият натиск върху инфлацията се дължи основно на цените на горивата, които са скочили с 3,8% през месеца – най-острия ръст от януари 2011 г. насам, съобщи Националната статистическа служба в сряда.

Възходящ натиск са оказали и билетите за самолетите и фериботите. Тези ефекти обаче са били частично засенчени от цените на компютърните игри и енергията, които не успяха да повторят сериозните си ръстове от същия период на миналата година.

Данните бяха публикувани в средата на седмица, изпълнена със смесени икономически четения, които оставиха мненията за това дали АЦБ ще увеличи лихвените проценти разделени.

АЦБ очаква инфлацията да достигне средно ниво от 2,4% през това тримесечие, като допълнителни повишения на лихвените проценти ще върнат нивото ѝ обратно до целта от 2% през следващите три години. Според пазарите обаче шансът лихвите да бъдат увеличени през август е малко над 50%.

Цените на горивата растат в месец, в който суровият петрол успя да премине на два пъти границата от 80 долара за барел. Надеждите, че шофьорите може да усетят известно облекчение този месец, бяха поставени под съмнение в сряда от автомобилната асоциация RAC, според която цените са продължили да се вдигат въпреки спада в цените на едро.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353