Цените на едро на основните храни скочиха с 9% за месец

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
3343

Основните хранителни продукти поскъпнаха с 9 на сто само за месец.

Това заяви в интервю за Дарик председателят на комисията по стокови борси и тържища Едуард Стойчев. Въпреки че традиционно през летните месеци цените на плодовете и зеленчуците вървят надолу, само за месец – от началото на август до началото на септември, краставиците и доматите са скочили съответно с 44 на сто и 31 на сто. На годишна база оскъпяването е драстично, особено при доматите, които през август спрямо същия месец на мината година са с над 100 % по-скъпи.
Поскъпването на плодовете и зеленчуците през август се дължи на по-високите цени на електроенергията и горивата, както и на климатичните условия, коментира Едуард Стойчев. „Сега заради кризата толкаво много фирми предпочетоха да затворят, за да не плащат осигуровки, заплати, че според мен играчите на пазара се разредиха и тези, които оцеляха, а явно оцеляха най-добрите и най-пригодените, всъщност на тях им се разтвори полето на действие и те в момента, за да могат да оцелеят, допълнително вдигнаха просто цените – увеличиха си печалбата за разлика от обема”, коментира Стойчев.
От няколко месеца месото, яйцата и млечните продукти поскъпват, но на годишна база бележат леко поевтиняване. „Това е псевдопоевтиняване по простата причина, че в миналогодишния период те много надцениха своята себестойност, много поскъпнаха тогава и сега, търсейки равновесното положение, търсейки си пазарната ниша, поевтиняват”, каза Стойчев.
Потребителската кошница като цяло за година е поскъпнала, категоричен е Едуард Стойчев. По думите му мораториумът върху цените на някои основни продукти, който правителството сключи с част от търговските вериги, може да доведе до изхвърлянето на български производители от пазара.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!