Три години от трагедията „Илинден”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
557

Днес се навършват 3 години от потъването на кораба „Илинден" в Охридското езеро.

Припомняме, на 5 септември 2009 година, към 10:00 часа, близо 60 българи се качват на кораба “Илинден”, за да се насладят за няколко часа на най-голямото езеро на Балканите.
Българите се настаняват на опасните палуби, някои са и върху масите, а тези, за които няма места, са прави и облегнати на обезопасителните въжета.
Трагедията се случва около час след отплаването. Корабът потъва, а 15 наши сънародници губят живота си в Охридското езеро.
Повече от година и половина продължи разследването на инцидента. Миналата година основният съд в Охрид призна за виновни за случилото се Сотир Филевски и Бранко Баич, а след това Апелативният съд в Битоля потвърди осъдителните присъди.
Капитанът на кораба Филевски и хърватският гражданин Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор.
През април тази година стана ясно, че роднините на загиналите в Македония българи при инцидента с потъналия кораб „Илинден” ще обжалват на последна инстанция присъдите.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!