Тръмп иска да продаде на Русия отмяната на санкциите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
145

В Конгреса само чакат повод да започнат процедура за импийчмънт на президента

Диалогът на най-високо равнище между президентите на Русия и САЩ едва започва, но и сега е видно, че в обществото има лъжливи очаквания. Според Василий Колташов, директор на Центъра за икономически изследвания на Института за глобализация и социални движения, тези заблуди важат най-вече за Русия.
Мнозинството от руснаците са убедени, че Доналд Тръмп едва ли не ще започне незабавно разведряването в отношенията, ще снеме санкциите и ще си сътрудничи с Москва в Близкия изток. Тръмп обаче не бърза.
Американските санкции по отношение на Русия включват пакет от мерки, въведени от президента и Конгреса. Последните имат характера на закони и за Тръмп няма да е лесно просто да ги отмени дори и при голямо желание. Той няма много приятели сред конгресмените и сенаторите.
А и републиканци и демократи отдавна играят играта с името „Русия е главният враг”. Тръмп не бърза да дразни тези хора с приятелски жестове към Москва, доколкото още се надява да прокара през Конгреса редица икономически мерки. „Планът на 100-те дни”, представен от него все още не се е провалил, но отношенията на президента с конгресмените са обтегнати до крайност.
Има и още едно „но”. Тръмп се стреми да си осигури по-силна подкрепа от страна на работническата класа – неговите избиратели. Поради това на него не са му необходими обвинения в пресата в национална измяна и подчинение на Владимир Путин.
Въпреки това санкциите срещу Русия ще бъдат отменени. Само че това ще отнеме време. Освен вътрешните американски спънки има и китайски. „Войната на санкции” доведе до сближаване между Москва и Пекин, а Китай е основният противник на новата администрация в САЩ.
Тръмп планира да изгони китайските компании от американския пазар и няма да бъде против прилагането на такава политика и към други страни. Той е против съюз между Русия и Китай. А за това диалогът с Русия така или иначе му е необходим.
Свалянето на санкциите ще бъде предшествано от продължителни преговори между Вашингтон и Москва. Тръмп вече заяви, че смята разговора за сваляне на санкциите за преждевременен. Той даже не отмени ограниченията за пътуване до САЩ на руските чиновници, на което би могло да се гледа като на жест на добра воля, увод към евентуален диалог. Не, Тръмп не вижда нещата като диалог, а като пазарлък.
Наследените от Обама санкции, включително блокирането на руски активи в САЩ, милиардерът би искал да продаде. И не е изключено това да стане за сметка на охлаждане на отношенията между Москва и Пекин.
За разлика от политолозите, оптимисти по отношение на Тръмп, редица руски дипломати осъзнават цялата сложност на проблема. Не е от полза и фактът, че в Москва едва ли са готови да разглеждат изграждането на отношения с Тръмп като сближаване със САЩ по принцип.
В Конгреса само чакат повод да започнат процедура за импийчмънт на президента. Самият той не разбира напълно как да гради отношения с Русия и какво може да бъде постигнато в хода на диалога. Новата администрация разчита да научи всичко това в работния процес.
Така че през 2017 г. може да се разчита най-много на някои промени в санкционния режим. Отмяна на санкциите по отношение на компании и високопоставени чиновници също е възможна, но за това Тръмп ще се вгледа внимателно в позициите на Великобритания, Канада и – в по-малка степен – на ЕС.
Той започна пазарлък с всички, без да знае предварително какво трябва да се получи. При това трябва да бъде разбрано, че Тръмп има стратегически теми. Той е сериозно настроен против Китай, а Близкият изток не му е много интересен, едва ли има представа как да постъпи с Украйна, която де факто се явява европейски ангажимент. Какъв ще бъде подходът му към ЕС също не е много ясно. С Великобритания Тръмп би искал да бъде приятел, но как ще бъде оформено икономическото сътрудничество? Подобен въпрос стои пред него и в отношенията с Япония и страните от бившето Транстихоокеанско партньорство, от което той с такава лекота се отказа. Навсякъде предстоят преговори.
Тръмп вероятно разбира, че „войната на санкции” срещу Русия е безсмислена. Тя фактически се провали, доколкото на Запада така и не се удаде дълги години да разбие руската икономика и да преразпредели нейните ресурси в своя полза. Но на руснаците нищо не трябва да се дава даром, смятат в Белия дом.
Положението е такова, че сближаването на САЩ и Русия вероятно ще се окаже зигзагообразно, следователно не бързо. Но главното сега е, че то най-накрая става възможно.
Източник: БГНЕС Редактор: Николай Киров
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!