“Тръмп е измамник, обграден от некомпетентни екстремисти”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
149

Джордж Сорос, милиардер и филантроп
„Демокрацията е в криза. Дори в САЩ, водещата демократична държава в света, избраха за президент майстор на измамите, който може да стане диктатор. Макар да смекчи тона си след избирането, той не промени нищо в поведението си, нито своите съветници. Кабинетът му е съставен от некомпетентни екстремисти и пенсионирани генерали.“
Такова мнение изрази американският милиардер и филантроп Джордж Сорос. Коментарът е озаглавен „Отвореното общество се нуждае от защита“ и обичайно е публикуван в Project Syndicate.
Според Сорос конституцията и институциите на САЩ няма да позволят на Тръмп да се превърне в авторитарен управник, но въпреки това мандатът му ще върне назад каузата за демокрацията по целия свят.
„В близко бъдеще САЩ ще се занимават изключително много с вътрешни борби и нарочените малцинства ще страдат. САЩ няма да са способни да защитават и разпространяват демокрацията по света“, прогнозира той.
В коментара си милиардерът предвижда още, че в името на успеха на собствената си администрация Тръмп ще пожертва американски принципи и ще смекчи тона към диктаторите в чужбина. „Това ще позволи на някои от тях да се сближат със САЩ и други страни и да продължават управлението си, без някой да им се меси. Тръмп предпочита да прави сделки вместо да защитава принципи. За съжаление, това е популярно сред избирателите му“, отбелязва Сорос.
Бъдещето на ЕС
Сорос обръща поглед и към ЕС, където според него след финансовата криза от 2008 г. „нещо много лошо се обърка“ и доброволното сдружение между равни се е превърнало в отношения – нито доброволни, нито равнопоставени – между кредитори и задлъжнели.
„Германия се превърна в хегемон в Европа, но не изпълни задълженията на успешните хегемони – да гледа отвъд тесните си интереси. Сравнете поведението на САЩ след Втората световна война и на Германия след Краха от 2008 г. – Америка започна Плана Маршал, довел до развиването на ЕС; Германия наложи програми за ограничаване на разходите, служещи на собствените й интереси“, посочи Сорос.
Милиардерът изрази особена загриженост за съдбата на ЕС, заплашен да попадне под влиянието на руския президент Владимир Путин с неговата концепция за управление, която не може да се примири с тази за отвореното общество, се казва още в коментара.
„Путин не е пасивен печеливш от последните събития – той работи усилено, за да се случат. Той познава слабостта на режима си: може да експлоатира природните ресурси, но не може да генерира икономически ръст. Почувства се заплашен от „цветните революции“ в Грузия, Украйна и на други места и първо опита да контролира социалните медии, а после с брилянтен ход използва бизнес модела на социалните мрежи, за да сее дезинформация и фалшиви новини, да дезориентира избиратели и да дестабилизира демокрации. Ето по този начин той помогна за избирането на Тръмп“, смята Сорос.
Същото може да се случи през 2017г. в изборите в Холандия, Германия и Италия. „Във Франция двамата водещи претенденти са близки с Путин и искат да му угодят. Ако някой от тях спечели, доминирането на Европа от Путин ще бъде свършен факт“, прогнозира милиардерът.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!