The Independent: Появи се нова версия за потъването на „Титаник“

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
175

Лондон. Потъването на кораба „Титаник“ е предизвикано от силен, неконтролируем пожар на борда, а не от сблъсък с айсберг. Това твърдят експерти, представили нови доказателства в подкрепа на теорията, съобщава британският вестник The Independent.
В продължение на десетилетия се смяташе за неоспоримо, че трагедията, при която загинаха 1,5 хил. пасажери, е причинена от удар в огромен къс лед. Сега обаче изследователи твърдят, че незабелязан в продължение на почти три седмици пожар е довел до сблъсъка.
Журналистът Шенън Молъни, който проучва случая с „Титаник“ от близо 30 г., подчертава, че по корпуса на кораба са забелязани тъмни петна, които вероятно са предизвикани от пожар в склада за гориво. Предполага се, че през цялото време на пътуването екипажът се е опитвал да го потуши огъня, който е нагрял корпуса до хиляда градуса по Целзий. Това е направило кораба изключително уязвим при сблъсъка с айсберга.

Превод и редакция: Тереза Герова
focus-news.net

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!