The Independent : Две трети от ислямистите в Европа имат криминално минало

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
172

Лондон. Повече от половината европейски ислямисти имат криминално минало и се присъединяват към групировките, защото те им обещават „изкупление на греховете“. Това е открито при изследване на Международния център по изучаване на радикализацията към лондонския университет „Кингс Колидж“, пише The Independent.

„Все повече анализатори достигат до извода, че терористите произлизат от средната класа. Осама бин Ладен бе син на милионер, а терористите, устроили терористичния акт от 11 септември са били студенти“, заяви директорът на центъра Питър Нойман. „Трябва да преразгледаме своята стратегия в борбата срещу „Ислямска държава“, добави той.

Той отбеляза, че службите за сигурност на европейските държави често се надяват, че радикално настроените младежи ще променят своите възгледи, обръщайки се към религията. Но на практика се случва точно обратното – те продължават да се водят асоциално и да вършат престъпления, уверени при това в своята привързаност към правата вяра. „Престъпниците получават морално оправдание, за това, което правят“, смята Нойман.

Изследването на центъра показва, че повече от половината ислямисти в Европа имат криминално досие. При това страните от Европа губят контрол над разпространяването на радикалния ислям в криминалния контингент-. „Великобритания се опитва да се противопостави на това, но в сферата са необходими подобрения“, заяви експертът. Той препоръча европейските специални служби по-тясно да си взаимодействат при разрешаването на проблема.

 

Превод и редакция: Виктор Турмаков

focus-news.net

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!