The Independent: Двама британски войници са осъдени за неонацистки екстремизъм

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
58

Лондон. Трима души, сред които двама войници от британската армия, са обвинени в тероризъм като част от разследване срещу неонацистка групировка. 22-годишният Александър Дийкин, 32-годишният Мико Вехвилайнен и 24-годишният Марк Барет са обвинени за членство с „Национално действие“, пише The Independent.
Дийкин е обвинен в притежание на документи, които може да послужат за подготовката на терористични актове и за разпространяване на екстремистки публикации. Той също така е обвинен в разпалване на расова омраза.
Вехвилайнен е обвинен в притежание на документи, които може да послужат за подготовката на терористични актове, публикуване на материали с заплашително и обидно съдържание, публикуване на коментари в интернет за разпалване на расова омраза и за притежанието на лютив спрей.
Полицията съобщава, че „арестите са предварително планирани и водени от разузнаването и няма риск за обществената безопасност“. „Национално действие“, описвано от британското вътрешно министерство като „расистка, антисемитска и хомофобска организация“ е първата крайнодясна групировка, забранена според антитерористичното законодателство в страната от 2016 г.
Групата привлече обществено внимание, след като се застъпи за Томас Майр – мъжът, извършил нападението на депутата от Лейбъристката партия Джо Кокс от миналата година.

Тримата ще бъдат съдени във вторник.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
focus-news.net


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353