The Guardian: Задържат и отпращат европейци без визи на британската граница

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1193

Хора с интервюта за работа разказват. Правилата позволяват лица, които не притежават визи, да присъстват на интервюта, пише изданието

Гражданите на ЕС, пристигащи във Великобритания, се събират на групи и се държат в специални центрове за задържане на летищата, съобщава The Guardian. Отбелязва се, че това се дължи на новата политика, която влезе в сила след Брекзит.

Както пише изданието, освен другото, е отказано влизане на европейци, пристигнали по покана за интервю за работа, посочва Агенция “Фокус”.

Задържанията им са свързани с факта, че сега не е ясно дали гражданите на ЕС имат право да идват във Великобритания на интервюта, така че по-късно, след като са получили предложение за работа, да се върнат в ЕС и да започнат да си изкарат работна виза.

The Guardian съобщава, че няколко десетки граждани на ЕС са били задържани на летищата във Великобритания през последните 48 часа.

Един от тях е родом от Испания на име Мария. Подобно на мнозина, тя смяташе, че има право да дойде тук в търсене на работа, особено като се има предвид, че преди това е живяла и работила във Великобритания. Според нея, когато служителите на граничния контрол на летището й съобщили за депортацията, тя предложила да плати за полета до дома още същия ден, но вместо това била изпратена в центъра за депортиране на Yarl’s Wood. Мария трябвало да прекара три стресиращи дни там, тъй като се страхувала да не се зарази с коронавирус.

“Най-лошото беше, че никой в центъра не можеше да ми каже какво ще се случи по-нататък. Свободата ми беше отнета и не можах да получа правна помощ”, цитира вестникът думите на жертвата. Тя също така отбелязва, че се е срещнала с още няколко души, които са задържани по същата причина.

Осем евродепутати написаха отворено писмо до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, изразявайки загриженост, че новият подход на британското правителство противоречи на духа на споразумението за Брекзит.

На свой ред Лондон подчерта, че новите правила за влизане на британска територия са ясно формулирани и могат да бъдат проучени в интернет.
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!