The Daily Express: Поклонник на „Ислямска държава“ от Англия ще лежи в затвора девет месеца, след като се похвали на служител на органите на реда под прикритие, че ще „гръмне“ бомба

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
312

Лондон. Поклонник на „Ислямска държава“ от Англия ще лежи в затвора девет месеца, след като се похвали на служител на органите на реда под прикритие, че ще „гръмне“ бомба, пише The Daily Express.
Двайсет и две годишният Джабед Хюсеин е променил името си в опит да избегне залавянето си, но е бил разкрит от полицай под прикритие, известен като Фаруук.
Хюсеин е бил задържан по подозрения, че планира да се присъедини към „Ислямска държава“ в Сирия, след като органите на реда са били открили големи запаси от терористични устройства и пропагандни материали.
По думите на съдия от наказателния съд, Хюсеин „най-малкото е обмислял и обсъждал с други хора извършването на терористичен акт на територията на Великобритания“.
От съда са разбрали, че заподозреният „не харесва немюсюлмани“ и са изпратили сътрудник „да гледа клипове на „Ислямска държава“ с него“. Служителят под прикритие го е запитал: „Все още ли искаш да отидеш?“, на което Хюсеин отговаря: „До последния си дъх. Имам брат, който дойде от Либия, той ми каза да я гръмна тук“.
Прокурорът по делото сподели: „Той е направил опит да пътува до Сирия и да се присъедини към „Ислямска държава“. Засечен е от турските власти и е депортиран във Великобритания“.
И продължава: „След завръщането си във Великобритания на 27 август 2015 г., той е продължил да планира заминаване за Сирия. Той обаче нямаше представа, че човекът с когото е разговарял, е сътрудник под прикритие и всичко се записва. Тези записи, заедно с останалия материал, иззет от ответника, разкриват степента на неговата омраза към западното общество и неговите открити намерения да участва в терористични зверства“.

Превод и редакция: Делян Николов
focus-news.net

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!