Тереза Мей ще поиска ново отлагане на Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
372

Според премиера то е необходимо, за да се гарантира, че Великобритания ще напусне ЕС „системно и навреме”
Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей заяви, че ще поиска от Европейския съюз ново удължаване на крайния срок за излизането на Великобритания от блока. Тя също така възнамерява да започне преговори с лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин в опит да направи пробив в патовото положение, в което се намира страната й.

„Ние ще се нуждаем от допълнително удължаване на Член 50 – такова, което да е колкото се може по-кратко, и което да завърши, щом приемем сделка. И трябва да сме ясни защо ни е такова удължение, за да гарантираме, че ще напуснем (ЕС – бел. ред.) системно и на време“, заяви тя в телевизионно изказване от „Даунинг стрийт“, цитирана от Ройтерс.
Премиерът изрази готовността си да разговаря с Корбин в опит да бъде договорен план, който управляващи и опозиция да спазват, за да се гарантира напускането на ЕС и то със споразумение.

След поредния кръг от гласувания за Brexit в британския парламент министърът по въпросите на излизането на Великобритания от ЕС заяви пред депутатите, че страната все още може да избегне риска от дълго отлагане на Brexit и има възможност да напусне Европейския съюз до 11 дни, но само ако парламентът приеме споразумението на премиера Тереза Мей тази седмица.

„Единствената опция е да се намери начин, който да позволи излизането на Великобритания със сделка. Правителството продължава да вярва, че най-добре би било това да се направи колкото се може по-скоро“, заяви Стивън Баркли.

На този фон се появиха сигнали, че разривът в Консервативната партия на Мей се задълбочи още повече, след като виден евроскептик обвини високопоставен министър, че тайно подкрепя кампания за спиране Brexit, съобщава БТА.

Консервативният депутат Марк Франсоа, който сега иска Великобритания да излезе от Европейския съюз без споразумение за напускане, заяви, че финансовият министър Филип Хамънд стои зад „опит за преврат” срещу хората, гласували за Brexit на референдума през 2016 г.

„Редица членове на правителството, предвождани от Филип Хамънд, изцяло в заговор с депутати от задните скамейки в (Долната камара на парламента), се опитаха да ни попречат да напуснем ЕС”, каза Франсоа в телефонно интервю по радио ВВС след парламентарно гласуване в понеделник.

По статията работи: Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!