Тереза Мей: Решена съм Brexit да настъпи на 29 март

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1815

Британският премиер смята, че ще получи отстъпки от ЕС по условията на раздялата въпреки категоричния отказ на Брюксел да предоговаря споразумението
Тереза Мей. Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей остава решена Brexit да настъпи на предвидената дата 29 март и да получи отстъпки от ЕС по условията на раздялата въпреки категоричния отказ на Брюксел да предоговаря споразумението, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

„Решена съм Brexit да се осъществи, и то навреме – на 29 март 2019 г.“, пише Мей в статия, публикувана във в. „Сънди телеграф“.
Така Мей отхвърли възможността от отлагане на Brexit, което бе предложено от някои британски политически представители, включително външния министър Джереми Хънт и търговския министър Лиъм Фокс, за да има време за приемането на нормативните актове за осъществяването на Brexit.

Мей също заяви, че иска да намери „прагматично решение“ за Brexit, което да получи подкрепата на мнозинството депутати, след като в средата на януари Камарата на общините отхвърли с огромно мнозинство сключеното през ноември с ЕС споразумение по напускането на Великобритания.

Във вторник депутатите приеха внесена от консерватора Греъм Брейди и подкрепяна от правителството поправка, която иска алтернативни варианти на спорния „предпазен механизъм“ за избягване на връщането на твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия.

След това гласуване Тереза Мей каза, че иска да възобнови преговорите с ЕС, въпреки че европейците до момента твърдо отказват това.

„Когато отида отново в Брюксел, ще се боря за Великобритания и Северна Ирландия, ще съм въоръжена с нов мандат, с нови идеи и подновена решимост за договаряне на прагматично решение за Brexit. Това ми е възложил парламентът“, пише Мей.

По статията работи: Магдалена Иванова
INVESTOR.BG