Тереза Мей понесе нова серия от удари по закона за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
331

Измененията на Камарата на представителите може да принудят премиера да договори оставането на страната в единния пазар
Снимка: Ройтерс
Британският премиер Терза Мей понесе нова серия от удари във връзка с ключовия ѝ закон за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). Британските законодатели промениха плановете ѝ, настоявайки тя да остави страната в единния пазар.
Правителството загуби четири гласувания в Камарата на лордовете във вторник по ключовия закон за Brexit, като едно от най-сериозните изисква от Мей да предоговори оставането на Великобритания в Европейската икономическа общност, съобщава Bloomberg.
И макар правителството да може да преглътне някои от промените на горната камара, то членството в икономическата общност и единния пазар ще е в конфликт с позициите на Мей
Очакванията са премиерът да се опита да обърне решението на лордовете, когато законопроектът се върне в Камарата на общините.
И докато бизнесът се очаква да приветства случващото се, оставането в единния пазар може да означава приема на неограничен брой имигранти от ЕС. Контролирането на миграционните потоци беше една от основните цели на кампанията в подкрепа на Brexit и едно от основните обещания на Тереза Мей.
Другите три гласувания, които правителството загуби са тези за премахването на конкретната дата за излизане от ЕС от закона, за искането Мей да остави страната в европейските агенции и за засилването на контрола върху правителството при формирането на законодателството в бъдеще.
Промените в закона за Brexit трупат ново напрежение върху министър-председателя, която трябва да се бори да защити позициите си на много фронтове. Нейният разединен кабинет не може да се обедини около единно мнение за това какво митническо споразумение да иска от блока след излизането на страната, като преговорите с Брюксел се намират в задънена улица, тъй като европейските преговарящи са в очакване на решения от Лондон.
В същото време британският външен министър Борис Джонсън открито се противопостави на Тереза Мей, атакувайки предпочитания от нея вариант за митническо партньорство с ЕС.
След вчерашния дебат в Камарата на лордовете проектозаконът ще има още едно обсъждане на 16 май, като тогава също са възможни изменения. След това текстът се връща в Камарата на представителите, където депутатите може да приемат промените или да ги върнат обратно за още поправки.
Според правителството законът за Brexit е от съществено значение за напускането на блока. Неговата цел е да гарантира, че няма да има законови пропуски, когато през март 2019 г. страната излезе от общността. Текстът също така официално анулира членството на Великобритания в ЕС.
По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353