Тереза Мей е приготвила милиарди при подкрепа за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
309
Britain's Prime Minister Theresa May leaves 10 Downing Street in London, Tuesday, Feb. 12, 2019. Theresa May is expected to address Parliament on Brexit later Tuesday, followed by a debate. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Тя създава фонд за подпомагане на икономическия растеж в общини, подкрепящи напускането на ЕС

Снимка: БТА
Британският министър-председател Тереза Мей ще обяви днес планове за фонд от 2 милиарда евро за подпомагане на икономическия растеж в общини, подкрепящи напускането на ЕС.

Фондът „За по-силни градове“ е възприеман от мнозина като част от усилията на Мей да спечели подкрепа за сделката си за Brexit от опозиционни лейбъристки депутати, представляващи райони, главно в Северна Англия, подкрепили масово напускането на ЕС.

Правителството каза, че фондът ще бъде насочен към райони, където благосъстоянието изостава, и ще се използват за създаване на работни места, за квалификация на хората и за тласък на икономическата активност.

„Общините в цяла Англия гласуваха за Brexit като израз на желанието си да видят промяна; това трябва да е промяна към по-добро, с повече възможности и разширен контрол“, каза Мей в изявление.

„Тези малки градове имат славно наследство, огромен потенциал и с правилната помощ – светло бъдеще.“

Финансовият министър в сянка на опозиционната Лейбъристка партия Джон Макдонъл каза, че фондът е „подкуп за Brexit“.

„Този фонд за малките градове намирисва на отчаяние от страна на правителството, сведено до подкупване на членове на парламента да гласуват за тяхното вредно водещо законодателство за Brexit“, каза Макдонъл в изявление. Министърът по въпросите на жилищното строителство, регионите и местното самоуправление Джеймс Броукъншър каза, че парите не са свързани с подкрепа за споразумението за напускане на ЕС.

„Това е финансиране, независимо от резултата“, каза Броукъншър пред Би Би Си, запитан дали парите са подкуп. „Очевидно искаме да се осъществи споразумение. Но не, няма условия в този смисъл.“

Вече са били отделени един милиард лири, като повече от половината отиват за малки градове в Северна Англия. Други 600 милиона британски лири ще са на разположение на общини в цялата страна, за които те ще се съревновават, обяви правителството.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!