Светът подготвя незабавни мерки срещу Кадафи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
398

Президентът на САЩ Барак Обама пристъпи към интензивни консултации с лидерите на Великобритания, Франция и Италия за предприемане на незабавни мерки за прекратяване на кризата в Либия.

Целта на Белия дом е да се постигне международен консенсус за действия срещу правителството на Муамар Кадафи, което Обама обвини в “жестоки репресии срещу собствения му народ”.

На въпрос дали САЩ обмислят и военни мерки, говорителят на Белия дом Джей Карни отговорил, че “не се изключва нито една възможност”.
Вчера такава възможност не изключиха и източници от ЕС.

Обама разговаря по телефона с британския премиер Дейвид Камерън, с френския президент Никола Саркози и с италианския премиер Силвио Берлускони, които според Ройтерс са сред малкото световни лидери, които са имали преки контакти с Кадафи, предаде БТА.
Мерките, които могат да бъдат предприети, са строги действия от страна на Съвета за сигурност на ООН, в това число и санкции, подкрепа за призивите Либия да бъде отстранена като член на Съвета по човешките права на ООН и създаване и поддържане на зона, забранена за полети над Либия, за да се избегнат нападения на либийските ВВС срещу обекти извън контрола на режима в Триполи.

Евентуалните санкции могат да включват и отнемане на експортни лицензи на Либия, замразяване на либийски авоари, в това число на членовете на фамилията Кадафи.

Либия държи милиарди долари в сметки в американски банки, твърди американски дипломат в грама до държавния департамент на САЩ, публикувана на сайта на Уикилийкс, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Информацията била предоставена от директора на Либийската агенция за инвестиции Мохамад Лаяс, който отговарял пряко за държавния либийски фонд за инвестиции в чужбина, възлизащ на 32 милиарда долара. Според информацията, предоставена от Лаяс, основната част от този фонд била вложена в американски и британски банки и в жилищни и търговски имоти в Лондон.

Британският вестник “Телеграф” пише днес, че правителството се готви “много скоро” да замрази близо 20 милиарда евро в сметки на фамилията Кадафи в британски банки. На екип на финансовото министерство било възложено да опише различните сметки, както и имот на стойност 11,6 милиона евро, “собственост на полковник Кадафи”.

Междувременно бившият либийски министър на правосъдието Мустафа Абдел Галил предупреди, че Муамар Кадафи може да прибегне до използване на биологични и химически оръжия, за да запази контрола над властта, предаде ДПА. Гали заяви за телевизия “Ал Джазира”, че Кадафи разполага с такива оръжия и не би се поколебал да ги използва срещу цивилни.
“Като крайна мярка, ако бъде притиснат, той е способен да направи всичко. Мисля, че Кадафи ще унищожи всичко, което би останало след него”, допълни Галил.

ДПА посочва, че либийският режим все още има съществени количества бойни газове. Кадафи се съгласи през 2003 г. да се откаже от ядрената си програма и да ликвидира химическите оръжия, но поради забавяния се смята, че все още разполага с 9,5 тона иприт.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!