Светът не приема независимата Каталуния

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
128

Европейските лидери и институции ще продължат да комуникират само с централната власт в Мадрид
Снимка: Ройтерс
Най-влиятелните държави и организации в света не приемат обявената от парламента на Каталуния независимост. Кризата в Испания се усложнява – Сенатът позволи на правителството да отнеме автономията на провинцията. Решението какво точно да направи испанският премиер Мариано Рахой ще бъде взето след извънредното заседание на кабинета, което се провежда тази вечер.
В самата провинция независимостта не се приема еднозначно – в Барселона вече има две шествия “за” и “против” резолюцията на парламента.
Държавният департамент на САЩ беше една от първите институции, които обявиха, че Каталуния е неделима част от Испания. “САЩ подкрепят конституционните мерки на испанското правителство да запази Испания силна и единна”, е записано в изявление, цитирано от Ройтерс.
За НАТО и ЕС кризата в Каталуния е вътрешен проблем и решаването му е в правомощията на Мадрид. Източници на Ройтерс в Алианса посочват, че Испания е важна част от споделената сигурност и въпросът трябва да бъде решен съобразно Конституцията.
Референдумът не променя нищо в ЕС, заяви пък председателят на Европейския съвет Доналд Туск. В Twitter той заяви, че Евросъюзът ще комуникира само с централната власт в Мадрид.
Великобритания, която води преговори за излизане от ЕС, също не приема обявената независимост от каталунския парламент. Лондон изрази надежда, че единството на Испания ще бъде запазено, предаде БТА, позовавайки се на информацията на AFP.
“Германското правителство следи влошаването на ситуацията в Каталуния с безпокойство. Суверенитетът и териториалната цялост на Испания са и остават ненарушими”,сочи позицията на германския канцлер Ангела Меркел.
Френският президент Еманюел Макрон изрази своята пълна подкрепа за централната власт в Мадрид. “Има закони в Испания и Конституция. Мариано Рахой иска тези правила да бъдат спазени и има пълната ми подкрепа”, заяви той по време на посещението си във Френска Гвиана.
Той е придружен от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който от своя страна заяви, че трябва да бъдат избягвани “фрактури” и разделение в ЕС.
“България зачита конституционния ред на Кралство Испания, върховенството на закона и принципите на правовата държава като основни ценности на Европейския съюз и на всички негови държави членки”, се казва официалната позиция на българското външно министерство.
София призова властите в страната към конструктивен диалог, отговорност и уважение към законността за защита на стабилността, единството и сигурността на гражданите. В съобщението е отбелязана още и загрижеността на българските власти от ескалация на напрежението в Каталуния.
По статията работи: Деляна Петкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!