Стачката на Ryanair засяга и полети до България

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
207

Ирландският превозвач се готви за най-мащабните стачни действия в историята си
Снимка: Ройтерс

Ирландският нискотарифен авиопревозвач Ryanair се кани да посрещне най-голямата си еднодневна стачка в петък, след като пилоти, базирани в пет европейски държави, обявиха ефективни стачни действия и принудиха компанията да анулира около един на всеки шест всекидневни полета в разгара на ваканционния сезон.

Стачката на пилотите ще засегне и полети между София и Берлин и Брюксел, става ясно от информация на летището в българската столица.
Авиокомпанията отменя четири полета от и до летище София:

– FR1148, пристигащ от Шьонефелд, Берлин в 19:10 ч. и FR1149, излитащ от София в 19:35 ч.

– FR6352, пристигащ от Шарлероа, Брюксел в 20:45 ч. и FR6351, излитащ от София в 21:10 ч.

В петък стачки обявиха пилотите от Холандия, Ирландия, Германия, Швеция и Белгия. 250 полета от и за Германия са анулирани, а 104 – в Белгия, и 42 – в Швеция и Ирландия, където четвърт от всички пилоти започват своя пети стачен ден, предава Ройтерс. Очаква се 85% от предвидените около 2400 полета да бъдат осигурени чрез заместващ персонал.
През миналата година авиокомпанията призна най-сетне синдикалните организации, но досега не е постигнала споразумения за колективни трудови договори с персонала в Европа.

Пилотите настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Служителите от Холандия, Германия, Швеция и Белгия взеха решение да стачкуват в подкрепа на ирландските си колеги, които започнаха протестни действия още през юли.

Ryanair оперира над 2 000 полета на ден, обслужващи 223 летища в 37 страни в Европа и Северна Африка, и настоява, че няма да промени модела си на ниски разходи, който преобрази индустрията и направи от Ryanair най-печелившата авиокомпания в Европа.
Тя обаче допълнително разгневи профсъюзите, като заплаши да премести работни места далеч от базите, засегнати от стачките, и започна да извършва това в Дъблин, където сви зимния си флот с 20% и издаде на 300 служители предупреждения за съкращения (100 пилоти и 200 души кабинен персонал).

Според авиокомпанията причината е фактът, че стачките са навредили на резервациите, въпреки че е твърде рано да се оцени влиянието на други места със стачни действия.

Ръководството планира да прехвърли самолетите си в Полша, което може да доведе до съкращаването на 300 служители – 100 пилоти и 200 души кабинен персонал.

Проблемите в авикомпанията излязоха наяве след усложненията с планирането на отпуските на пилотите през септември 2017 г., което предизвика тежък трудов конфликт и отмяна на общо 20 000 полета през следващите месеци.

Кризата принуди Ryanair да обърне на 180 градуса позициите си и да започне преговори със синдикатите в няколко страни, след като дотогава отказваше да признае профсъюзите. Заради кризата главният изпълнителен директор на компанията Майкъл О’Лиъри се отказа от бонус за 2018 г., който можеше да достигне 1 милион евро поради добрите резултати на компанията.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!