Стабилизация на безработицата във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
81

Исковете за обезщетения за безработица във Великобритания се понижиха изненадващо през юни с 28 хиляди след техен ръст с 566 хиляди месец по-рано, показват данни на официалната британска статистика ONS, които обаче не включват 450-500 хиляди британци, които бяха пуснати в принудителен отпуск, без да получават заплати.

Тези хора се броят официално за заети, което позволи на официалната статистика да отчете стабилизация на нивото на безработица през трите месеца до май в 3,9% при очаквания на финансовите пазари за повишение към 4,2 на сто.

Според ONS броят на подадените искове за обезщетения за безработица се понижи през юни с 28,1 хиляди до 2,631 милиона, след като през май те нараснаха с 566,4 хиляди. Нивото на молбите за помощи при безработица се понижи през юни до 7,3% от 7,4% месец по-рано.

Британската статистика отбеляза, че юнските данни предполагат, че броят на трудово заетите е намалял с около 649 хиляди спрямо месец март, като най-големият спад е бил в началото на въведените във Великобритания строги противоепидемични мерки.

В същото време свободните работни места през периода от април до юни бяха в най-ниските си нива от началото на това проучване през 2001 г., достигайки 333 хиляди, или с 23% по-малко, отколкото по време на предишното рекордно дъно по време на глобалната финансова криза през 2009г.

Данните на ONS също така показват намаляване на заплащането, тъй като голям брой британци бяха принудени да влязат в правителствената програма за покриване на заплатите на работещите, намиращи се в принудителен отпуск, като те получават поне 80% от редовната си заплата по програмата, въпреки че не са на работа.

Средното седмично общо заплащане, включително бонусите, се понижи през май с 0,3% спрямо година по-рано след повишение с 1,0% през април, като това е първата отрицателна стойност от 2014 г. насам и най-голям спад от 2009 г.

Ръстът на редовното заплащане, изключвайки бонусите, пък се забави през май до 0,7% от 1,7% месец по-рано.

Междувременно делът на хората във Великобритания, пътуващи до работното си място, е нараснал до 50% през миналата седмица за пръв път от началото на коронавирусната блокада, показва други проучване на британската официална статистика.

ONS също така представи проучване, според което 90% от фирмите за храни и компаниите за настаняване са направили допълнителни разходи поради мерките за безопасност, които бяха приложени при опитите им да отворят отново след разхлабване на противоепидемичните рестрикции.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!