Спорове на Острова! Министър Уолъс не се отказва от съкращенията в армията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
56

През 2021 година Бен Уолъс обяви планове за намаляване на броя на танковете от 227 на 148 и свиване на войската до 73 000 души – най-малкият брой от времето на Наполеон

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският министър на отбраната Бен Уолъс няма да се поддаде на натиска на неговите генерали и ще продължи със съкращенията като част от реформата на въоръжените сили следващия месец, съобщи вестник “Таймс”, цитиран от БНР.

Следващият месец министерството на отбраната ще публикува специален документ за управлението на сектора, в който са изложени дългосрочните амбиции на правителството по отношение на военните.

Според плановете, изготвени в Уайтхол, армията ще бъде ребалансирана, за да се намали числеността на пехотата в полза на артилерията.

През 2021 година Бен Уолъс обяви планове за намаляване на броя на танковете от 227 на 148 и свиване на войската до 73 000 души – най-малкият брой от времето на Наполеон.

Решението тогава бе взето преди руското нахлуване в Украйна и не получи одобрението на депутатите от управляващата Консервативна партия. То е още по-непопулярно сега, като генерал сър Патрик Сандърс, началникът на Генералния щаб на армията заяви, че преследването на съкращения по време на война в Европа е “извращение”.

Но тъй като съюзниците от НАТО, включително Полша, Германия и Финландия, увеличават разходите за сухопътните си сили, министрите смятат, че Великобритания не е под значителен натиск да промени курса и може да модернизира въоръжените сили с инвестиции другаде.

Министерството на отбраната е изправено пред свиване на бюджета си, тъй като министерството на финансите отпусна 5 милиарда паунда увеличение на разходите през следващите две години – около половината от това, което бе поискано за справяне с инфлацията.

От тази сума 3 милиарда са заделени за британската програма за ядрени подводници, ограничавайки ресурсите за пехотата и военновъздушните сили. Останалите 2 милиарда ще бъдат използвани за попълване на запасите от оръжия, дадени на Украйна.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!