Сорос: ЕС и Великобритания може да се съберат отново, преди да са се разделили

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
138

Според милиардерът, разорил Централната банка на Англия, е ясно, че Brexit е губещ и е вреден както за Великобритания, така и за Европейския съюз
Джордж Сорос, милиардерът, който спечели световна слава като заложи срещу британската лира през 1992 г., смята, че Великобритания приближава до повратна точка, при която икономиката й ще се забави до такава степен, че Brexit може дори да бъде прекратен.
“Моментът на истината наближава”, пише Сорос в статия, цитирана от Reuters. Според него икономическата реалност започва да се проява във Великобритания, където преди година 52% решиха на референдум Обединеното кралство да напусне Европейския съюз.
“Факт е, че Brexit е губещото предложение, вредно както за Великобритания, така и за Европейския съюз. То не може да се отмени, но хората могат да променят мнението си”, смята Сорос.
Великобритания беше една от най-бързо растящите икономики от групата на седемте водещи икономически нации през 2016 г., но забиви ръста си в началото на 2017 г., като спадът в стойността на паунда повиши инфлация и удари по потребителските разходи, пише още агенцията.
Комбинацията от нарастващите цени и забавяне на растежа на заплатите представлява предизвикателство за Централната банка на Англия и нейните ръководители, трима от които гласуваха миналата седмица да се повишат лихвените проценти, за да коригират ускоряването на инфлацията. Коментарът на Сорос е, че банката е подценила влиянието на инфлацията и сега се опитва да навакса.
“Домакинствата ще осъзнаят, че жизненият им стандарт намалява и те ще трябва да коригират разходите си”, смята той и допълва, че скоро ще осъзнаят, че са постигнали свръхзадлъжнялост и трябва да платят дълговете си.”
Великобритания има по-малко от две години, за да договари условията за Brexit и бъдещите си отношения с Европейския съюз преди да го напусне в края на март 2019 г. Сорос пише в писмото си, че ако премиерът Тереза ​​Мей иска да остане на власт, тя ще трябва да промени подхода си и да вземе предвид мнението на младите хора, които искат да работят по-добре платена работа. Това може да се постигне според него, ако Мей се опита да запази Великобритания в единния пазар на ЕС.
“Процесът на излизане от Европейския съюз ще отнеме най-малко пет години докато приключи и през това време ще се проведат нови избори”, напомня Сорос. “Ако всичко мине добре, двете страни могат да поискат да се съберат отново дори преди да се разделили”, завършва милиардерът.
Джордж Сорос добива изключителна популярност през 90-те години на миналия век с това, че продава на късо повече от 10 млрд. паунда и след като Великобритания е принудена да се оттегли от европейския Механизъм на обменните курсове (ERM) и да обезцени валутата си, в крайна сметка той печели около 1.1 млрд. долара. Сорос бива наречен „човекът, който разори Централната банка на Англия“.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!