Смъртните случаи в Англия и Уелс, свързани с наркотици, са стигнали рекордни нива

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
422

По-голямата част от тях се дължат на опиати

Броят на смъртните случаи в Англия и Уелс, свързани с употребата на наркотици, са стигнали необичайно високи нива, като по-голяма част от тях се дължат на опиати, показват данни на Националната статистическа служба на Великобритания, предаде ДПА.

Според нея миналата година са регистрирани 4859 смъртни случая, вследствие на употреба на наркотици, което прави 84,4 смъртни случая на милион души.

За девети път годишно цифрите се увеличават – с 6,2% повече от миналата година, което е и най-високата стойност, откакто започнаха да се въвеждат данни за това през 1993 г., информира БТА.

Националната статистическа служба на Великобритания заяви, че общата възходяща тенденция през последното десетилетие се дължи главно на смъртни случаи, свързани с опиати, но също и на такива, включващи други вещества като кокаин.

Цифрите обхващат злоупотреба с наркотици и пристрастяване, смърт при злополука, самоубийства и усложнения от вещества, предизвикващи физическа или психическа зависимост, както и лекарства, отпускани със или без рецепта.

Около половината от тези смъртни случаи, регистрирани през 2021 г., са настъпили в предходните години, но забавяне в регистрирането на случаите не е отразило данните. Те показват, че смъртността, свързана с употребата на наркотици, се е повишила с 81,1% от 2012 г., когато е имало 46,6 смъртни случая на милион души.

Снимка: Pixabay
bgonair.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!