Служителите в британските компании са се увеличили с рекорден темп през май

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
193

Безработицата на Острова се понижава за четвърти пореден месец

Снимка: Bloomberg

Броят на служителите в британските компании се е увеличил с рекордните 197 хиляди души през май спрямо април, тъй като ограниченията заради коронавируса намаляват, а заведенията и ресторантите възобновяват обслужването на закрито, показват данните от националната статистическа служба.

През трите месеца до края на април безработицата на Острова е спаднала до 4,7%, което отговаря на прогнозите на икономистите в анкета на Ройтерс. Това е и най-ниското ниво от август.

Това е и четвърти пореден месечен спад на безработицата в кралството, като се случва на фона на увеличение в броя на заетите със 113 хиляди души през месеца. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха ръст от 150 хиляди души.

Пазарът на труда в Обединеното кралство се справя далеч по-добре на фона на опасенията, тъй като държавните помощи запазиха работните места на милиони британци в продължение на повече от година, откакто ограниченията потопиха страната в най-дълбоката рецесия от три века.

„Последните прогнози за безработицата са приблизително наполовина от предишните прогнози, като броят на служителите на щат се увеличи до най-високото ниво от април миналата година“, коментира финансовият министър Риши Сунак.
Английската централна банка прогнозира миналия месец, че безработицата ще нарасне умерено, когато схемата за държавни помощи приключи в края на септември 2020 г. Според централните банкери тогава безработицата ще достигне връх от 5,4%, което би било много по-малко, отколкото бяха предварителните изчисления.

Ситуацията за много работодатели и служители в сектора на хотелиерството обаче ще бъде по-тежка от очакваното през следващите няколко седмици. Според анализатори въпросът сега е колко голям удар ще претърпи пазарът на труда от решението на правителството да удължи ограниченията заради пандемията. Пълното премахване на мерките, планирано за 21 юни, беше отложено до 19 юли поради разпространението на нов, по-заразен щам на коронавируса.

В същото време данните показаха, че средните седмични доходи през трите месеца до края на април са нараснали с 5,6% в сравнение с година по-рано, което е най-големият ръст от март 2007 г. и е над прогнозите.

От статистиката обясниха, че този процент е изкривен от големия брой по-ниско платени служители, които все още са с намалено заплащане.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!