След Саудитска Арабия и Индия може да получи достъп до кодовете за Blackberry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
453

Компанията Research in Motion (RIM) ще даде достъп и на индийското правителство

до кодирането на електонната поща и текстовите съобщения на своите смартфони Blackberry, съобщи “Ройтерс”.

Властите в Индия дадоха на канадската компания ултиматум до 31 август да покрие изискванията в страната или заплаши, че ще блокира някои от услугите към Blackberry.

“RIM ни уведоми, че ще предостави частичен достъп до онлайн и текстови съобщения до 1 септември и се съгласи да осигури пълен достъп до данните на потребителите на Индия до края на годината”, обяви пред “Ройтерс” източник от индийското правителство, пожелал анонимност.

Така след като неофициално беше съобщено, че RIM ще предостави достъп до криптираните данни на своите сървъри и на правителството на Саудитска Арабия, подобна непотвърдена информация се появява и за Индия. Компанията е изправена пред вълна на недоволство от различни държави с развиващи се икономики, поради опасения за националната сигурност.

Те са породени от факта, че Blackberry е единственият смартфон, на който данни като електронна поща и текстови съобщения се съхраняват на сървъри на компанията в Канада и Великобритания.

Така властите в повечето държави нямат достъп до информационния трафик. Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) също дадоха подобен ултиматум на канадската фирма, но той изтича на 11 октомври. Други държави, които изразиха загриженост относно кодирането и съхранението на данните извън техните граници, са Кувейт, Алжир и Китай.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!