След “Мегзит”: Хари и Меган “на нож” с Елизабет II

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
114

Херцозите на Съсекс – недоволни от перспективата

 

Снимка: БГНЕС
Все по-дълбока става пропастта между принц Хари и Меган Маркъл с Великобритания. След като обявиха “Мегзит”, двамата уволниха и екипа, който се грижеше за тях, а след наложеното вето върху по-нататъжното осигуравяне на приходи по линия на кралската титла, двамата съвсем открито заговориха срещу решенията на кралския двор,съобщава Daily Mail.

Двамата се противопоставиха на Елизабет II и за забраната да използват името “Sussex Royal”, тъй като за тях това означава сериозна финансова загуба. От Бъкингамския дворец пък изтъкнаха довод, че те вече не изпълняват кралски задължения и не би трябвало да имат искания към този бранд.

Така няколко дни след като британската кралица забрани на внука си да получава приходи от титлата, той влезе в пререкания с нея. Те заявиха, че кралицата няма юрисдикция относно използването на този термин с цел печелене на пари извън границите на Великобритания. Нещо повече, изявлението на разочарованата двойка гласи, че Елизабет II не е в състояние да им попречи да направят това.

Хари и Меган, които сега живеят в Канада, посочват липсата на такива ограничения за други членове на семейството. “Те се отнасят с нас по различен начин”, оплака се двойката. Те може би имат предвид принцеса Беатрис и принцеса Юджийн, които са дъщери на втория син на кралицата – принц Андрю и съпругата му Сара Фъргюсън. Двете не се считат за старши членове на кралската династия, и затова не са ангажирани на пълен работен ден с кралските задължения. Напротив, двете принцеси, които са девета и десета по ред за трона, работят на пълен работен ден.

Принцеса Беатрис работи в частни фирми като бизнес консултант. Принцеса Юджийн пък работи като управител на швейцарската галерия за съвременно изкуство Hauser & Wirth. В момента сестрите много рядко присъстват на кралски събития, но ежегодно са гости на годишните градински партита, които кралицата организира.

Принц Хари пък напомни на баба си, че е крал по рождение и шестият претендент по линия на трона на Великобритания.

Пресата научи, че думите на внука са достигнали до ушите на кралицата. От двореца са заявили, че Хари и съпругата му просто не оценяват това, което са получили след оттеглянето си и “са загубили всякаква предства за перспективите”.

Много британци също намериха за неуместно това изказване, дори за дързост, въпреки че кралицата винаги е показвала обичта си към своя внук принц Хари и е създала най-благоприятни условия за оттеглянето му от кралските задължения.

Ще има ли отговор от кралския двор за думите на Хари и Меган, тепърва ще се разбере.

По публикацията работи: Петя Славова

dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!