След Brexit правото на работа във Великобритания няма да е гарантирано за българи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
3965

Заявката на статут за уседналост ще е възможно от 21 януари с биометричен паспорт
Снимка: БТА
Гражданските и най-вече трудовите права на българите във Великобритания ще бъдат защитени дори и в случай, че Островът се отцепи от ЕС без споразумение (т.нар. „твърд Brexit”), но ще трябва въпросните права да бъдат заявени през специално приложение. Това каза Васил Асенов, ръководителят на службата по трудови и социални въпроси в посолството на България в Лондон, за БНР.

Той припомни, че сънародниците ни в Обединеното кралство трябва да кандидатстват за получаване от британските власти на статут за уседналост. За целта има специално разработено приложение. Услугата, която е електронна и без такси и която ще може да се ползва от българите с паспорт, който съдържа биометрични данни – най-често пръстов отпечатък, ще е достъпна от 21 януари. Българите, които нямат биометричен паспорт или са само с лични карти, ще могат да кандидатстват след стартирането на схемата за всички граждани на ЕС до 30 март тази година.

„При липса на сделка британското правителство публикува своята „Бяла книга” по отношение на бъдещата емиграционна система на страната. Това ново емиграционно законодателство се очаква да влезе в сила от началото на 2021 г. и за момента имаме индикации, че до края на 2020 г. съответно гражданите ще продължат да имат възможност да пътуват със своите лични карти или съответно задгранични паспорти. След 2021 г. очакванията са, че за краткосрочните пътувания, тези, които са свързани с цел туризъм, няма да е необходимо да се вадят туристически визи”, казал е Асенов.

За да разяснява правата на българските граждани след оттеглянето на Великобритания от ЕС, Службата по трудови и социални въпроси към българската мисия в Лондон организира информационни дни този месец. Предстои разкриване на генерално консулство и в Единбург, Шотландия.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!