След Брекзит: Великобритания и Европа стават все по-близки

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
296

Риши Сунак фундаментално промени отношенията между Великобритания и Европа след Брекзит. Блестящите усмивки, взаимните прегръдки и потупванията по гърба между британския премиер и френският президент Еманюел Макрон само потвърдиха настъпването на нова ера в отношенията между Обединеното кралство и ЕС.

Британският министър-председател Риши Сунак и френският президент Еманюел Макрон изглеждаха доста близки, докато разговаряха един с друг като стари приятели на пресконференция в Париж през март. Тогава те обявиха отпускането на пакет от 478 милиона паунда за възпиране на преминаването на мигранти през Ламанша.

Контрастът с дребнавите обиди и нападки от епохата на Борис Джонсън и Лиз Тръс е виден. Топлата и продуктивна среща на върха между Сунак и най-високопоставения лидер в Европа потвърди отношението на Великобритания към все по-голямо сътрудничество с ЕС след сътресенията от ерата на Брекзит.

Подписването на забележителната Уиндзорска рамка на британския премиер с Брюксел най-накрая разреши търговските проблеми в Северна Ирландия, които възникнаха след Брекзит.

„Надявам се, че това ще отвори други области на конструктивен ангажимент, диалог и сътрудничество с ЕС“, каза Сунак пред POLITICO на път за срещата на върха в Париж.

Шест месеца по-късно думите му се потвърдиха.

В допълнение към споразуменията в Уиндзорската рамка и Ламанша, Великобритания подписа меморандум за разбирателство с Брюксел относно сътрудничество в областта на финансовите услуги. А този месец се присъедини отново към програмите за научни изследвания Horizon и Copernicus на ЕС на стойност 96 милиарда евро. Това е изключително важно за изследователския и университетския сектор на Обединеното кралство след две години на несигурност.

Следващото в дневния ред е споразумение за сътрудничество между британското правителство и агенцията за защита на границите на ЕС Frontex. Това е още един ход, който доближава Великобритания до ЕС по малък, но значим начин.

Сделката, потвърдена от вътрешния министър Суела Браверман във вторник, се очаква да бъде подобна на други сделки, които Frontex има със страни извън ЕС, като Албания, които позволяват споделянето на данни за миграционните потоци.

Нова надежда

Сунак впечатли дипломатите от ЕС с готовността си да се изправи срещу гласовитите привърженици на Брекзит в собствената си партия. Това, за европейските очи, изглежда като да надмине по влияние предшестващите го премиери.

По-рано тази година Сунак разгневи торите, като се отказа от противоречивото си обещание да отмени или пренапише хиляди регулаторни закони от ерата на ЕС, които остават в сила до края на тази година, за радост на ЕС.

„Подобряващите се отношения се основават на факта, че сега има желание за намиране на решения и ангажиране по начин, който не съществуваше при предишните администрации“, каза европейски дипломат, базиран в Лондон.

Продължават преговорите между правителството на Сунак и Брюксел относно други неуредени области. Сред тях са новите по-строги тарифи, които трябва да бъдат наложени през януари върху електрическите превозни средства (EV), неотговарящи на изискванията за снабдяване с електрически батерии.

В сряда специализираната търговска комисия между Обединеното кралство и ЕС ще се събере, за да обсъди въпроса. Британските министри се надяват Брюксел да се съгласи да отмени крайния срок, който е края на тази година, след силно лобиране от страна на германските автомобилни производители и европейския комисар по търговията Валдис Домбровскис.

Катрин Барнард, професор по европейско право в университета Кеймбридж, смята, че като цяло при Сунак се наблюдават „много по-положителни отношения“ с Европа.

„Те изглеждат много по-позитивни и придават смисъл на отношението към нашите европейски съседи като към приятели, а не като към врагове. Но ние не говорим за цялостно и задълбочено предоговаряне, а точно обратното“, казва тя.

От Даунинг стрийт номер 10 са съгласни, че промяната не е токова дълбока, колкото някои медийни наблюдатели или депутати от торите искат да си мислят.

„Знам, че след Брекзит и всички глупости, които видяхме през последните няколко години, е хубаво да видим всяка малка победа за преодоляване на това разделение. Но в същината си това са просто нормални правителствени отношения“, казва сътрудник от Даунинг стрийт.

Родилни мъки

Сунак, разбира се, изостава с 18 пункта в проучванията на общественото мнение и е изправен пред трудната борба да остане на поста след общите избори догодина. Но неговият опонент, лидерът на лейбъристите в Обединеното кралство Кийр Стармър, даде да се разбере, че той също иска по-тясно сътрудничество с Европа, ако вземе властта.

Стармър каза по-рано този месец, че бъдещо лейбъристко правителство ще използва предстоящото преразглеждане на търговското споразумение след Брекзит като шанс за намаляване на граничните проверки и увеличаване на мобилността между Великобритания и ЕС за някои сектори на икономиката.

Миналия уикенд на конференция в Монреал той каза, че „не искаме да се отклоняваме от ЕС“ в области като условия на труд или екологични стандарти.

Тези коментари бяха възприети от торите като доказателство, че Стармър би довел Обединеното кралство дори по-далеч в орбитата на ЕС, отколкото публично признава – нещо, което лидерът на лейбъристите отрича. Те се надяват да използват подобни коментари в предизборни атаки, описвайки Стармър като еврофил и против Брекзит.

Но някои наблюдатели предполагат, че подобни политически атаки са иронични, предвид посоката на движение на Сунак.

„Винаги е имало убеждение в Брюксел, че ние неизбежно ще се върнем при тях, и сега виждаме това“, твърдят те.

Въпреки това не е ясно доколко Великобритания и ЕС могат да се сближат без фундаментално предоговаряне на условията за Брекзит – нещо, за което всички страни настояват, че не е на дневен ред.

Една област, за която е необходимо споразумение е необходимостта от подобрени връзки за сигурност и отбрана. Срещата на върха на Европейската политическа общност във Великобритания през следващата година предоставя потенциална възможност за това.

Някои в Уестминстър спекулират, че това може да дойде под формата на присъединяване на Великобритания към отделни проекти на Постоянното сътрудничество на ЕС. Това е орган, който координира политиката за сигурност и отбрана на блока. Европейският съвет покани Великобритания да се присъедини към неговия „проект за военна мобилност“ заедно с Канада, Норвегия и САЩ през ноември 2022 г.

Ананд Менон, директор на мозъчен тръст „Променяща се Европа“, каза, че „не е убеден“ в потенциалните ползи за Великобритания, като се има предвид съществуващата позиция на Великобритания в НАТО и други организации. Той смята, че британското правителство ще се изчерпи в намирането на взаимноизгодни области на сътрудничество с Брюксел.

„ЕС е относително доволен от статуквото“, казва той. „Само в Обединеното кралство хората казват, че трябва да се сближим… А има толкова много по-големи риби за пържене за ЕС.“

*Текстът е публикуван в „Политико“. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!