Синдикатите на Острова обвиниха правителството в насърчаване на алчността сред банкерите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
140

От Конгреса на профсъюзите заявиха, че докато министрите многократно са призовавали за ограничаване на заплащането на повечето работници, те са “мълчали за несметните печалби в Ситито“

Снимка: под лиценза на creative commons

Във Великобритания Конгресът на профсъюзите обвини правителството на торите в насърчаване на култура на “алчността е добро нещо“ сред банкерите, които от днес, с премахването на тавана за бонусите, ще могат да печелят неограничен брой пари.

От Конгреса на профсъюзите, който е федерация, обединяваща повечето синдикати в Англия и Уелс, заявиха, че докато министрите многократно са призовавали за ограничаване на заплащането на повечето работници, те са “мълчали за несметните печалби в Ситито“, съобщава БНР.

Таванът за бонусите за банкери беше въведен през 2014 г., за да се ограничи поемането на риск след световната финансова криза.

Усилия за премахването му бяха положени за първи път от краткотрайното правителство на Лиз Тръс през септември 2022 г., за да се стимулират инвестициите в Ситито и да се премахнат правилата на ЕС след Брекзит.

По-късно предложенията бяха подкрепени от правителството на Риши Сунак, когато той встъпи в длъжност миналия октомври.

Първоначално таванът ограничаваше бонусите до два пъти заплатите на банкерите, давайки възможност на средния работник в Ситито да прибере в джоба си до 120 000 паунда под формата на допълнителни изплащания.

Това е еквивалент на около седем пъти средно заплащане на болногледач, който печели около 17 780 паунда.

Цифрата е много по-висока за банкови ръководители със заплати от около 250 000 паунда, които можеха да получат бонуси до 500 000 паунда.
econ.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!