Силни земетресения разтърсиха Балканите, два труса бяха усетени у нас

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1973

Три земетресения бяха регистрирани през изминалата нощ на територията на Сърбия, Турция и Гърция, като трусовете бяха усетени и в България, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Централната част на Сърбия бе разтърсена тази нощ от земетресение с магнитуд според различни източници между 5,3 и 5.6 по Рихтер, съобщи Ройтерс, като се позова на министъра на вътрешните работи Ивица Дачич. Трусът е причинил смъртта на двама души, съобщил министърът.
Според Европейския средиземноморския сеизмологичен център епицентърът на земетресението се е намирал на 2 км северно от град Кралево, на около 150 км югозападно от Белград, пише БТА. Според източници от медицинските служби в града най-малко 15 души са били ранени.
Населението на Кралево е около 70 хиляди души. В града има повредени сгради, в някои квартали е прекъснато електричеството и питейната вода.
Според Сръбския сеизмологичен институт, цитиран от Франс прес, земетресението е било с магнитуд 5.6 по скалата на Рихтер и е било усетено на цялата територия на страната. След първия трус са били регистрирани още няколко по-слаби, с магнитуд 3.
В 2.57 часа българско време е било регистрирано земетресение с епицентър на около 250 км северозападно от София, извън територията на страната, съобщи Сеизмологичният център към Геофизическия институт на БАН.
Земетресението е било с магнитуд 5,1 по скалата на Рихтер. Трусът е бил усетен в западните райони на страната. Няма данни за жертви и нанесени материални щети.
По данни на Сеизмологичният център към Геофизическия институт на БАН и на Главна дирекция „Гражданска защита“ земетресението е било усетено извън епицентралната зона по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник както следва: в София – II-IV степен, Видин и Монтана – III степен, Враца и Кюстендил – II-II степен.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!