Ще успее ли ГЕРБ да остане единна партия в опозиция?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
161

Политолог: Борисов се харесва като победител, но и в ролята на жертва Под въпрос е дали партия ГЕРБ ще остане хомогенна, когато е в опозиция, а не на власт, каза политологът Първан Симеонов в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

По думите му от ГЕРБ са успели да се съхранят обединени по време на управлението си, но тъй като основното подозрение към тях е, че са властови проект, оставят съмнение за състоянието им в опозиция.

„Ако ГЕРБ успее да се съхрани в опозиция, ще е много сладко положение, защото следващият управленски формат ще е черна работа, а ГЕРБ ще успее да гледа отстрани и да намира кусури“, смята Симеонов. Политологът е на мнение, че пред бившата управляваща партия стои друго предизвикателство, а именно ролята на прокуратурата. „Ако обвинението е безпощадно към ключови фигури на ГЕРБ (каквато заявка дава главният прокурор Сотир Цацаров), съдбата й няма да е особено радостна“, коментира той.

По повод скандала с бюлетините в деня преди изборите Симеонов каза, че партията може да успее да извлече дори позитиви. „Свикнали сме да виждаме Бойко Борисов в ролята на победител, който печели всички избори, но се харесва на мнозина и като жертва. Казва: “ние направихме всичко, но сме сами срещу всички” – жертва на обстоятелствата“, коментира политологът.

По думите му се е получил странен парадокс – партиите, които в най-голяма степен критикуваха организацията на изборите, не поискаха касиране, а тази, която беше най-обвинявана, го поиска. Първан Симеонов е категоричен, че контраатаката с подобни методи е запазена марка на ГЕРБ и на Борисов, включително и да получат последни думата, след като всички вече са се изказали (визирайки нежеланието на ГЕРБ да даде пресконференция в изборната нощ).

„Поражда се един парадокс, и в ушите, и в главите на избирателите, как така първата политическа сила няма да успее да управлява – това е парадоксално“. Основният избирател на ГЕРБ е средният българин, както самият Борисов отбеляза, каза Симеонов, но допълни, че тази реплика е прозвучала цинично от устата на бившия министър-председател. “Звучеше като противопоставяне на една обществена група на друга, но и това не е изненада за политическия стил”, коментира Симеонов.
В ефира на Bulgaria ON AIR политологът проф. Георги Карасимеонов смята също, че поисканото касиране на изборите от 12 май от ГЕРБ е парадоксално. Според него вероятно са очаквали пълно мнозинство, въпреки че социологическите прогнози не го предвиждаха. Дори да има нови избори, едва ли ще има съществена промяна в резултата, каза Карасимеонов.

Според него излиза, че по същество се иска едно продължаващо нестабилно състояние на страната. „Аз си мисля, че ГЕРБ са отговорна партия и би трябвало да са, с претенцията на първа, още повече че и президентът Росен Плевнелиев е на това мнение и оценката му е точна и правилна, добави Карасимеонов.

Той даде за пример Италия, която избегна повторни избори, тъй като те продължават нестабилната ситуация в държавата. Политологът припомни, че преговорите с ЕС до момента са спрени. „Очакваме нов бюджет и те искат да видят легитимно избрано правителство“, отсече той.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!