Щастлив край на сагата Brexit може да се отрази негативно на паунда, дори при сделка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1320

Пазарните анализатори развиват няколко сценария за изход от Brexit, които могат сериозно да повлияят на стойността на британската валута
Снимка: Ройтерс

Покрай ралито на британската лира този месец, породено от нарастващия оптимизъм за постигане на споразумение между Великобритания и Европейския съюз (ЕС), може би се пренебрегва един голям риск – постигане на и в британския парламент.
Въпреки че анализаторите очакват британската лира да продължи да поскъпва, ако британските законодатели подпишат споразумението за напускане на ЕС, те предвиждат и сценарий, в който британският парламент няма да одобри постигнатата сделка, съобщава Bloomberg.

Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей може бъде принудена от парламента да се върне на масата за преговори с представителите на блока, да организира втори референдум сред британското население или дори да бъде изправена пред нови парламентарни избори.

Всеки един от тези сценарии може да предизвика понижение в стойността на британската валута, което ще я направи привлекателна цел за BlueBay Asset Management LLP, една от най-големите компании за валутен мениджмънт в Европа.
Британската лира е прибавила близо 3% към стойността си от началото на този месец, като се търгува на ниво от 1,31 долара за лира на фона на положителните новини около Brexit.

Премиерът Мей сподели, че се готви да поиска от Кабинета да одобри проект за сделка с ЕС до няколко дни, ако успее да преодолее новата съпротива на евроскептичните представители на Консервативната партия.

Мнозинството от депутатите от 650-членния парламент трябва да гласува в подкрепа на сделка при Brexit, за да премине през Камарата на общините, долната камара на парламента.

Това може да се окаже сериозно предизвикателство за Общините и Лордовете, тъй като Тереза Мей няма мнозинство за своя план и защото нито привържениците на Brexit, нито застъпниците за оставане в блока, могат да се разбунтуват.

Опозиционната Лейбъристка партия заяви във вторник, че няма да гласува за Brexit със сделка, при която Великобритания ще остане в митническия съюз само временно.

Ако споразумението бъде отменено чрез гласуване, това ще доведе най-вероятно до излизането на Обединеното кралство без сделка от преговорите с Брюксел през март, смята Джейн Фоули, стратег към Rabobank.

“Очакваме пазарният консенсус да премине към твърд Brexit, при което британската лира ще изгуби от стойността си, а еврото ще поскъпне спрямо нея до 0,95 лири“, смята Фоули.

Отхвърлянето на споразумението за Brexit и евентуален втори референдум е най-лошият сценарий, който предвиждат анализаторите.

„Все още допускам, че сделка за Brexit може да бъде постигната, но подозирам, че може да се окачва и повторно гласуване за оставане в ЕС“, смята Джереми Стреч, валутен анализатор в Canadian Imperial Bank of Commerce, като добавя: „В този момент трябва да си припомним мантрата: нищо не е договорено, докато не се договори всичко“.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!