Шотландия предлага да узакони притежанието на наркотици

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
58

 

Шотландия очерта предложения за декриминализиране на притежанието на всички наркотици за лична употреба, заявявайки, че това ще ѝ помогне да се справи с най-тежката смъртност от наркотици в Европа, предаде “Ройтерс”.

Децентрализираното правителство в Единбург каза, че мерките трябва да бъдат приложени от британското правителство в Лондон, което според политическата структура на Обединеното кралство решава по въпроси като регулирането на наркотиците.

Според него този ход ще позволи хората с проблеми с употребата на наркотици да бъдат лекувани и подкрепяни, вместо да бъдат криминализирани, и ще даде на тези, които се възстановяват, по-добър шанс за намиране на работа.

“Въпреки че знаем, че тези предложения ще предизвикат дебат, те са в съответствие с нашия подход към общественото здраве и биха допринесли за нашата национална мисия за подобряване и спасяване на животи”, каза в изявление министърът по политиката за наркотиците на Шотландия Елена Уитъм.

“Ние работим усилено в рамките на правомощията, които имаме, за да намалим смъртните случаи, свързани с наркотици, и макар че трябва да направим още, подходът ни просто противоречи на законодателството на Уестминстър, според което трябва да работим.”

Говорител на британския премиер Риши Сунак изключи всякаква промяна, като подчерта: “Няма планове да променим нашата твърда позиция за наркотиците.”
Управляващата Шотландска национална партия, която иска Шотландия да бъде независима държава, влезе в конфликт с британското правителство и за предложения закон за реформа на признаването на пола.

С 327 смъртни случая на милион население Шотландия е имала най-високата в Европа смъртност от наркотици през 2020 г., изпреварвайки следващата най-висока (85) в Норвегия, показва официалната статистика.

Въпреки че наркотиците са незаконни в голяма част от света, някои страни са декриминализирали различни форми на притежанието им, като здравни експерти твърдят, че това би позволило пристрастените да бъдат третирани като пациенти, а не като престъпници.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!