Шойгу обеща Русия да използва касетъчни боеприпаси в Украйна

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
137

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу на инспекция в Татарстан

 

Руските сили ще използват касетъчни боеприпаси в отговор на решението на Съединените щати да ги доставят в Украйна.

Това заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от “Интерфакс”, няколко дни след като Съединените щати потвърдиха, че смятат да изпратят такива на Украйна.

Според Шойгу Русия досега се е въздържала и продължава да се въздържа от използването им, тъй като разбира “каква заплаха носят” за мирното население.

В хода на шестнайсетте месеца война имаше сведения за използването на тези опасни боеприпаси както от Русия, така и от Украйна. Нито една от двете не е подписала забраняваща си конвенция, от която са част 120 държави.

До такава мярка Москва смятала да прибегне “в случай на доставка” от САЩ за Украйна, тъй като би била принудена като “ответна мярка”. Пентагонът съобщи в петък, че смята да извърши такава доставка като част от нов пакет военна помощ за 800 млн. долара, искана от Украйна, за каквато Вашингтон вече получи благодарност от Киев и критики – от важни съюзници.

Руският министър на отбраната настоя и че Русия имала “много по-ефективни” касетъчни боеприпаси от американските, с по-разнообразен арсенал.

dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!