Шойбле призова да не се допускат разделения в ЕС след Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
81

На събитие по повод 75-ия му рожден ден финансовият министър заяви, че ще имаме добро бъдеще, ако държим Европа заедно
Снимка: Архив Ройтерс
Описвайки Brexit като „глупост“, германският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди в понеделник, че не трябва да се позволява Европа да се раздели още повече по линията изток-запад, заявявайки, че това би било „катастрофа“, съобщава Ройтерс.
На събитие по повод 75-ия му рожден ден, организирано в югозападния град Офенбург, Шойбле прави пауза, след като споменава Великобритания в контекста на Европа. Според агенцията сред гостите избухва смях, а Шойбле добавя, че британците днес вероятно не са доволни от миналогодишния си вот за излизане от ЕС.
„Ако сега се оформят нови разделения между изтока и запада след Brexit – бе глупост да се вземе подобно решение и вероятно вече не са доволни от него – това би било катастрофа“, каза той.
„Трябва да бъдем ясни: ще имаме добро бъдеще, както показва историята, ако държим Европа заедно, а това означава цяла Европа“, добави той.
Думите на Шойбле явно са свързани със задълбочаващото се разделение между източни страни като Полша и Унгария и партньорите от ЕС на запад по теми като демократичните ценности, приемането на бежанците и допълнителна европейска интеграция.
Френският президент Еманюел Макрон е особено критичен към правителствата във Варшава и Будапеща, които според ЕС се дистанцират от основните европейски ценности като свободата на словото и върховенството на закона.
Германия, отчасти заради историята си с Полша, не е толкова открито критична към източните си съседки, но мълчаливо подкрепя Макрон и стъпките на ЕС за засилване на натиска върху правителствата на изток.
Много поляци, особено десни поддръжници на управляващата партия „Право и справедливост“, изпитват омраза към германците заради Втората световна война, макар че отношенията се затоплиха след края на комунизма, когато Германия подкрепи членството на Полша в ЕС.
Миналата седмица председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подчерта желанието си да излекува разделенията между източните и западните държави. Юнкер посети и събитието на Шойбле в понеделник и го похвали за усилията му за обединение на ЕС.
Шойбле каза, че тези страни от ЕС, които искат да продължат напред с по-задълбочената интеграция, трябва да го направят.
„Трябва обаче да бъдем и внимателни, тъй като не само големите държави взимат решенията. Научих това от Кол“, каза той, говорейки за покойния канцлер Хелмут Кол, с който е работил за обединението на Германия.
По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Веселина Василева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!