Шойбле: Единна данъчна основа в ЕС е много добра идея

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
192


Сега не е моментът за генерални, теоретични планове, а за решаване на спешните проблеми, каза германският финансов министър

Плановете на Европейската комисия (ЕК) за единна данъчна основа за мултинационалните компании, които имат дейност в ЕС, бяха определени от германския финансов министър Волфганг Шойбле като „много добра идея“, съобщава Ройтерс.

Той е убеден, че усилията на Брюксел в тази насока – борбата с данъчните измами и избягването на плащането на данъци, ще бъдат подкрепени.

Предложението на ЕК за общата данъчна консолидирана основа ще бъде представено след няколко седмици, обеща в петък комисарят по икономическите и монетарните въпроси на ЕС Пиер Московиси.

Идеята на ЕК не е нова – система за изчисляване на данъчни основи в ЕС беше дискутирана още през 2011 г. Случаят с Apple и данъчната сделка, която компанията сключи с правителството на Ирландия, обаче отново направи темата актуална.

След срещата на финансовите министри от ЕС в Братислава Шойбле коментира още, че очакваното излизане на Великобритания от общността не трябва да бъде причина за бъдещи слабости.

„Ясно е, че трябва да направим всичко, за да стабилизираме ЕС и единствената възможност за това на нивото на 27-те страни членки, е широк консенсус“, каза германският финансов министър, цитиран от ForexLive.

Според него сега не е моментът за генерални, теоретични планове, които изискват промяна в Договора за ЕС. „ЕС трябва да се фокусира върху решаването на спешните проблеми, като например бежанската криза“, каза Шойбле.

Финансовите министри и представителите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), които участваха в срещата, са обсъдили начини за подобряване на Плана „Юнкер“, стана ясно още от думите на германския министър. Планът беше одобрен през ноември 2014 г. и целта е да бъдат премахнати проблемите пред инвестициите в ЕС чрез оказване на подкрепа на проекти от публично-частен характер.

За промяна в Плана Юнкер призоваха и лидерите на страни от ЕС, чиито партии са част от семейството на ПЕС. По време на среща в Париж в края на август те поискаха предвидените средства да бъдат удвоени.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова

investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!