Шест стъпки към превръщане на конфликта Израел-Хамас в Трета световна война

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
378

Бившият началник на британския кралски флот адмирал Лорд Уест изложи 6 стъпки, които могат да превърнат конфликта между Хамас и Израел в световна война, съобщава „Мирър“.

Ако напрежението нарасне, Великобритания и САЩ могат да се намесят в помощ на Израел, като Сирия и Русия също могат да бъдат въвлечени в битката заедно с Ливан и Иран. Според него има шест стъпки, които могат да доведат до превръщането на конфликта в Трета световна война.

Стъпка 1

Ако Израел “реагира прекалено остро”, като продължи да убива палестински цивилни граждани и да прекъсва достъпа до храна, електричество и вода в ивицата Газа, арабският свят “ще промени намеренията си”, каза той. Уест добави, че ако има “огромни жертви” в Газа, има вероятност да се включи подкрепяната от Иран Хизбула.

Стъпка 2

Бившият началник на военноморските сили заяви, че това ще бъде “истински проблем” и конфликтът ще се разпространи извън територията на Израел и Палестина: “Израел отново ще реагира много силно срещу тях, като несъмнено ще води атаки в Ливан. Така или иначе, Ливан е в безпорядък… той лесно може да се срине, което ще доведе до повече несигурност там”, каза той.

Стъпка 3

Лорд Уест предположи, че подкрепяната от Русия Сирия може да се присъедини, ако Ливан бъде нападнат – и на свой ред Владимир Путин също може да се включи в битката. Според бившия шеф Иран би могъл да се присъедини към борбата, насърчавайки други държави да нападнат Израел.

Той заяви, че ако нещата станат трагични и Израел нападне Иран, то “няма съмнение”, че Иран ще обвини САЩ и Великобритания, че са замесени. “Така че изведнъж нещата се разширяват доста драматично”, добави лорд Уест и обясни: “Иран вижда в нас малкия Сатана, а големият Сатана е Америка.”
Великобритания и САЩ вече изпратиха военни и военноморски сили в Израел и обещаха да подкрепят страната в борбата ѝ срещу Хамас. Но въпреки че демонстрираха подкрепата си, и Джо Байдън, и Риши Сунак призоваха Израел да вземе предвид, че палестинските цивилни не са свързани с Хамас и не трябва да бъдат убивани.

Стъпка 4

Според Уест обаче Обединеното кралство и САЩ могат да се включат, ако Израел започне война с Хизбула. “Ако Израел започне да губи заради Хизбула и Хамас, тогава има реална опасност САЩ и Великобритания да се намесят.”

Стъпка 5

Той добави, че “ако нещата тръгнат много зле”, тогава НАТО “ще се стреми да увеличи капацитета си на изток, защото това може да се превърне в битка”.

Стъпка 6

Шестата и последна стъпка, която би могла да превърне конфликта в тотална война, е намесата на Саудитска Арабия, заяви лорд Уест. Това може да се случи, защото Иран подкрепя бунтовниците хути в Йемен, които са във война със Саудитска Арабия. Твърди се, че в Саудитска Арабия са били свалени ракети, доставени от Иран, и съществува риск конфликтът да ескалира още повече, ако това не бъде прекратено.
dariknews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!