Шериатски съвети – паралелна британска правна системаМюсюлманки на Острова, които искат да се разведат, се обръщат към тях

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
224

 

Снимка: архив, Reuters

Много хора във Великобритания осъждат шериатските съвети като паралелни съдилища, въпреки че малко разбират как действително работят те. Освен че предоставят съвети за живот по правилата на исляма, те играят важна роля, помагайки на жените да получат религиозен развод.

В сянката на лондонския футболен стадион “Уембли”, символ на една от най-ценените игри във Великобритания, в невзрачна офис сграда се помещава една от културните новости в страната – шериатски съвет.

Съветът по мюсюлманско право (СМП), един от десетките шериатски съвети във Великобритания, пази адреса си в тайна от страх от заплахи от негодуващите срещу услугите, които предлага на ислямската общност в Лондон, пише ДПА.

Действителността обаче е много по-различна от идеята за редица ислямски духовници, които издават присъди от другия край на масата, казва Шахид Раза, изпълнителен секретар – доброволец на СМП.

Те дават отговори на теологични въпроси на мюсюлмани, които се обаждат или изпращат имейли с питания как да следват ислямските закони в ежедневието си – например, дали е разрешено да имат застраховка за автомобила или да вземат ипотечен кредит от банка, която не е ислямска.

Но преобладаващата работа на съвета е да издава на жени ислямския еквивалент на решение за развод – правен документ, който отбелязва прекратяването на брака.

Когато СМП беше създаден през 1985 г., услугата развод провокира обвинения от мюсюлманската общност, че те насърчават разпада на семействата. Но след като разводите станаха по-чести, имами започнаха да се обаждат.

Някои клиенти са се оженили в друга страна и брачните им партньори не приемат английските документи за граждански развод, други изобщо никога не са били женени пред закона. А трети вече са разведени според британското законодателство, но имат нужда разтрогването на брака им да бъде признато и от Бог, преди да продължат.

Съпругите трябва да попълнят формуляр и да заплатят административна такса от 225 паунда, след което се пуска известие до съпруга, който може да отговори, или не.
След като бъдат изпратени три известия, съветът може да разтрогне брака дори без съгласието на съпруга.

Групи – активисти срещу шериата, включително “Един закон за всички” и “Британски мюсюлмани за светска демокрация”, се обединиха, за да поискат пълна забрана на така наречените от тях дискриминационни паралелни правни системи.

Но Шаиста Гохир, председателка на “Мрежата на жените мюсюлманки”, казва, че жените искат тази услуга и след като търсенето на шериатски съвети се увеличава, забраната им може да направи услугите им още по-нелегални и да изложи жените на риск.

СМП не се занимава с това да убеждава жените да се върнат при съпрузите си, казва Раза и отбелязва, че когато се обърнат към съвета, двойката обикновено вече няма как да се помири.

Жертвите на домашно насилие са приканвани да отидат веднага в полицията, но той признава, че знае за други съвети, които може да изпратят уязвимите жени обратно вкъщи.

Шериатските съвети са “произведение на пътуващия ислям”, казва родената в Пакистан Шахин Али, професор в университета в Уоруик. Али смята съветите по-скоро за културни, отколкото за религиозни институции, създадени от желанието на имигрантите са запазят мюсюлманската си идентичност, след като се установят във Великобритания.

Тя казва, че придържането към тях изолира общностите и възпрепятства интеграцията, а единственият начин за борба срещу това е шериатските съвети да бъдат премахнати – като станат излишни.

След като всеки може да извърши бракосъчетание по догмите на исляма, няма начин да се разбере колко двойки не регистрират брака си по британските закони.

Но истинският проблем възниква, когато враждебно настроени съпрузи откажат развод, а жените нямат законови средства. Тогава те се обръщат към организации като СМП.

Раза от СМП се надява ислямските бракове и разводи да бъдат включени в британската правна система, така че разводът според законите във Великобритания да бъде приет автоматично в мюсюлманските общности и да премахне търсенето на шериатски съвети.

“За нас това е бреме, а не източник на доходи. Поддържаме го само защото няма алтернатива за тези жени”, казва той.

Лицензираните имами биха могли да служат като официални лица по гражданското състояние и да извършват бракосъчетания едновременно по британските и ислямските закони, които да се впишат и да предоставят на съпругите правна защита.
Тогава правителството може да замени съветите като СМП, но това би било ефективно, ако промяната се приеме от мюсюлманската общност.

Според различни данни броят на съветите във Великобритания варира между 30 и 80. Раза казва, че СМП едва успява да се справи с търсенето на услугите им по развод към момента. Той се надява, че промяната е започнала. “Ние сме граждани на тази страна и имаме нужда политиците да направят нещо, за да се погрижат за тази необходимост. Време е да правим полезни и конструктивни неща”.
/БТА/По публикацията работи: Елка Василева
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!