Shell и BP спират да купуват руски петрол и газ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
92

Shell се извини, че е купила товар с руски нефт през миналата седмица и обеща да коригира веригите си на доставки

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Петролните компании Shell Plc и BP Plc обявиха, че няма да правят нови покупки на руски петрол и газ, но няма да могат незабавно да прекратят отношенията си със страната поради дългосрочни договори и вероятните затруднения с намирането на алтернативни доставки, предаде Bloomberg.

Освен това Shell се извини за закупуването на руски суров петрол миналата седмица. Компанията увери, че се оттегля напълно от всякакво участие в проекти за руски въглеводороди заради войната в Украйна.

“Ние сме напълно наясно, че решението ни миналата седмица да закупим товар от руски суров петрол… не беше правилно и съжаляваме”, казва главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Бюрден, цитиран от Ройтерс.

Компанията е закупила товар от руски суров петрол от швейцарския търговец Trafigura при рекордно ниска цена, съобщават търговци.

От BP са по-малко категорични от Shell в намерението си да прекратят доставките от Русия и предупредиха, че може да се наложи да се откажат от обещанието си, ако сигурността на енергийните доставки бъде застрашена.

Компанията “ще продължи да изпълнява съществуващите договорни задължения при спазване на изискванията за санкции, сигурност и доставка и когато е безопасно да го направи”, поясни говорител на компанията.

Той също така заяви, че BP няма да наема руски кораби или такива, плаващи под руски флаг, “където е възможно”. Компанията обаче може да влезе в нови бизнес отношения с Русия, ако това е “от съществено значение за гарантиране на сигурността на доставките”.

Миналата седмица Shell заяви, че прекратява всички свои руски операции, включително проекта “Сахалин 2”, в който притежава 27,5% дял и който е 50% собственост и се управлява от руската газова група “Газпром”, както и дела си от почти 20 на сто в руския петролен гигант “Роснефт”.

Shell обаче беше една от малкото западни компании, които продължиха да купуват суров петрол от Русия, след като конфликтът в Украйна ескалира.

Британското дружество казва, че ще промени веригата си на доставки на суров петрол, за да премахне обемите от засегнатата от санкциите Русия “възможно най-бързо”. Компанията ще затвори бензиностанциите си и операциите с авиационни горива и смазочни материали в Русия.

Компанията заяви, че промяната на веригата на доставки може да отнеме седмици, като предупреждава, че това ще доведе до намалена производителност в някои от нейните рафинерии.

Компанията също така планира да прекрати участието си в газопровода “Северен поток 2”, свързващ Русия с Германия, за който помогна да се финансира като част от консорциум.

САЩ са готови да предприемат забрана за внос на руски петрол без участието на съюзниците им от Европа в светлината на инвазията на Русия в Украйна.

Цените на петрола скочиха до най-високите си нива от 2008 г., тъй като споразумението с Иран за ядрената му програма се бави и заради санкциите страната не може да пусне петрол на международните пазари.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!