Шеф готвач със звезда Мишлен в затвора заради отравяне на сватбени гости с миди, замърсени с норовирус

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
296

Шеф готвач със звезда Мишлен беше осъден на почти три месеца затвор и глобен с 18 000 паунда, след като поднесе храна, която предизвика у сватбените гости силно повръщане и диария поради замърсени с норовирус миди. Инцидентът се случи в престижния ресторант на италианския готвач Марко Сако Piccolo Lago di Verbania край езерото през 2021 г. След празненството гостите съобщават за чувство на гадене, повръщане и болки в стомаха, като някои от тях се нуждаят от хоспитализация.

Италиански съд призна 59-годишния готвач и мениджъра на ресторанта, Рафаела Маркети, за виновни в престъпна небрежност и разпространение на вредни хранителни продукти. В резултат на това те бяха осъдени да платят глоба от 18 000 паунда, над 6 800 паунда обезщетение на сватбената двойка за развалилия им специален ден и над 200 паунда на всеки от 53-те гости, плюс покриването на над 8 500 паунда правни разходи.

Те също така бяха осъдени на два месеца и 20 дни затвор с условно отлагане, според италианския информационен източник La Repubblica. Италианската карабинерска полиция съобщи, че мидите, внесени от Франция, са били заразени с норовирус преди Сако неволно да ги поднесе на гостите.

Норовирусът, известен още като “зимният вирус на повръщането”, е изключително заразен и може да бъде особено опасен за възрастни хора, малки деца и лица с други здравословни проблеми. Въпреки че на опаковката нямаше предупреждения срещу консумацията на мидите в суров вид, те бяха поднесени така на гостите.

Сако се защити като заяви, че е поднесъл над 3 000 подобни ястия преди това без никакви проблеми, използвайки миди, предназначени за консумация в суров вид, както е посочено на етикета на производителя и в техническия лист на продукта.

Този инцидент породи опасения в Италия относно безопасността на консумацията на прясна риба и морски дарове, особено сурови стриди, миди и миди. Шеф готвачът Иглес Корели, който ръководи кулинарното училище Gambero Rosso Academy, определи тези храни като “проблематични” и предположи, че потребителите вече може да бъдат по-внимателни при консумацията на сурови ястия. Той също така спомена, че Сако е трябвало да знае по-добре, като ги готви на 64°C или 65°C, за да се гарантира, че са безопасни, като същевременно се запази вкусът на морето.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!