Създадоха първия в света сладолед, направен от пластмаса

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
30

Първата храна в света, направена от пластмасови отпадъци, е ванилов сладолед. Той все още седи заключен във фризера в Лондонския университет по изкуствата, но неговият разработчик е убеден, че продуктът ще доведе до разгорещен дебат за бъдещето на храните и кризата с пластмасовото замърсяване.

Сладоледът всъщност е арт инсталация, която е наречена Guilty Flavours от 27-годишната художничката и дизайнерка Елеонора Ортолани. Изложбата има за цел да провокира мисленето и отношението на хората към пластмасовите отпадъци – какво сме ние и какво сме готови да консумираме.

“Вярвам, че Guilty Flavors е първата проба сладолед, направен от пластмасови отпадъци. Той е произведен от същата пластмаса, която може да се открие и в бутилките за минерална вода“, каза Ортолани пред агенция Ройтерс.

Процесът, разработен от учени в Единбург, използва метаболитната сила на бактериите и ензимите, за да се държат те като екологични фабрики за усвояване на полиетилен терефталат (PET) и да го превърнат във ванилин – молекулата, която придава вкуса на ванилията, пише bTV.

“Има определени ензими, които извършват дадени химични реакции. Така че, ако ги свържете заедно, можете да стигнете до много различни химически продукти“, каза д-р Джоана Садлър, биотехнолог от Университета в Единбург.
burgas24.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!