САЩ разкриха имена от мафията в българския футбол

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
4617

Посолството на САЩ смята, че футболът у нас е оплетен в корупция, а клубовете са собственост на босове на организираната престъпност. Цитират се имената на Тодор Батков, Васил Божков, Гриша Ганчев, Маргините и др.

Тези босове се опитвали да се легитимират в обществото чрез популярната игра, пише в секретна телеграма от 15 януари 2010 г., която разглежда криминализацията на българските футболни клубове под заглавие “Българският футбол получава червен картон заради корупция”, съобщава в. “Сега”.

Шифрограмата, която е засекретена до 2019 г., се появи в испанския всекидневник “Ел паис”, едно от шестте големи издания, получаващи авансов достъп до тайните материали на Държавния департамент на САЩ, разгласявани от сайта “Уикилийкс”. Тя е изпратена по повод започналите данъчни ревизии на футболните клубове у нас.

Авторката на доклада е Сюзън Сътън, временно управляващ посолството на САЩ в София, а той е писан седмица преди пристигането на посланик Джеймс Уорлик. “Широко разпространено е мнението, че българските футболни клубове се контролират пряко или непряко от лица на организираната престъпност, които ги използват за собствена легитимност, за да перат чрез тях пари и да правят бързи печалби”, пише тя.

Дипломатката цитира и конкретни имена: “Тодор Батков като пълномощник и лице на руско-израелския бизнесмен с лоша слава Михаил Черной, по прякор Майкъл Чорни, който притежава ФК “Левски”, мощният бизнес конгломерат ТИМ, собственик на “Черно море” (Варна), братя Маринови, по прякор Братя Маргини, които са подсъдими за убийство, рекет и организирана престъпност, притежават “Славия”.

В документа се отбелязва, че последните трима президенти на “Локомотив” (Пловдив), който периодично бе притежаван от престъпната групировка ВИС, бяха убити. Цитирани са още собствениците на “Локомотив”-София Николай Гигов, на “Литекс” – Гриша Ганчев, както и Васил Божков, който няколко години притежаваше ЦСКА”.

Собственикът на “Левски” Тодор Батков за втори път се споменава в документи, огласени от “Уикилийкс”. Първият бе още в началото на декември. Тогава в. “Монд” публикува статия за връзките на руската мафия в Европа. Цитира се телеграма от 11 септември 2009 г., която е посветена на представителя на Майкъл Чорни в България – адвоката и предприемач Тодор Батков, като се подчертават многото му политически връзки у нас.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!