САЩ: Иран се нуждае от повече от година, за да разработи ядрено оръжие

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
373

САЩ убеждават Израел, че на Иран ще отнеме поне една година, ако не и повече,

за да разработи ядрено оръжие, пише „Ню Йорк таймс“. Според администрацията на президента Барак Обама тази прогноза ще намали вероятността от израелско нападение срещу ирански ядрени централи.

Преценката на САЩ се базира на данни на разузнаването от последната една година, както и на международни доклади. Не е ясно обаче дали забавянето е в резултат на неспособност от страна на Иран или от усилията на Запада да попречи на ядрената програма на Техеран чрез наложените строги санкции.

В продължение на години властите в САЩ и Израел обсъждат дали Иран е на път да разработи ядрено оръжие и колко време би отнело това. Основните притеснения бяха свързани с времето, за което Техеран може да превърне запасите си от необогатен уран в действащо ядрено оръжие. Според израелското разузнаване Иран може да се справи с това в рамките на месеци, докато от американска страна смятат, че срокът е далеч по-дълъг.

Утре започва работа първата атомна електроцентрала в Иран „Бушер“.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!